Svedočenje sa palube iranskog tankera: Klečali smo pred britanskim puškama!

© REUTERS / Stringer .Tanker "Grejs 1" koji prenosi naftu u Gibraltaru
Tanker Grejs 1 koji prenosi naftu u Gibraltaru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kapetan tankera, koji je zbog prevoženja iranske nafte zaplenjen u Gibraltaru, kaže da su kraljevski marinci koristili brutalnu silu prilikom zaplene broda, prenosi britanski javni servis „Bi-Bi-Si“.

Ranije ovog meseca, britanske snage pomogle su u zapleni tankera gibraltarskim vlastima, koje su bile uverene da tanker prevozi naftu u sirijsku rafineriju, što je kršenje sankcija EU, a kapetan broda kaže da su marinci naterali posadu da kleči, dok su im puške bile uperene u potiljak.

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je zaplena broda izvršena „u skladu sa međunarodnim pravilima i normama“.

Oko 30 pripadnika 42. komande Kraljevskih marinaca 4. jula je, na zahtev Vlade Gibraltara zadržalo tanker „Grejs 1“, koji plovi pod zastavom Paname, podseća „Bi-Bi-Si“.

Kapetan broda, indijski državljanin, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da je radio vezom dobio zahtev od gibraltarske policije za ukrcavanje na brod. Međutim, pre nego što se bilo ko ukrcao, vojni helikopter sleteo je na tanker, što je, kako je kapetan rekao, veoma opasan potez. Iako se identifikovao, marinci su ga ignorisali i, uz povike „pažnja, pažnja“, uperili puške u njega.

„Nije ih bilo briga ko sam... Propisi nisu poštovani... Posada broji 28 nenaoružanih ljudi... Bio sam šokiran, svi su bili šokirani“, rekao je kapetan novinaru „Bi-Bi-Sija“.

Na njegovo pitanje ko su i zbog čega upadaju na brod sa tako grubom silom, marinci su mu samo odgovorili da oni to mogu da urade i da je uhapšen.

Kapetan je pristao da razgovara sa novinarima „Bi-Bi-Sija“ pod uslovom da ostane anoniman, jer mu je tako preporučila indijska Visoka komisija. Na pitanje da li je išta sa njegovim brodom ili teretom bilo nelegitimno, kapetan odgovara da je sledio procedure kompanije, kao i da nije znao za sankcije EU protiv Sirije.

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je upad na „Grejs 1“ „standardno ukrcavanje“ i da su se marinci „držali najviših profesionalnih standarda“. Kraljevska policija Gibraltara saopštila je da su marinci radili prema naređenjima nadređenih i da su upotrebili „minimalnu silu“ kako bi obezbedili da policija može da se ukrca na brod, sprovede istragu i preuzme kontrolu nad brodom.

Gibraltarska Vlada saopštila je da ima dokaze koji su u suprotnosti sa onim što je rekao kapetan broda i da će uskoro izaći pred javnost sa zvaničnim saopštenjem. U izjavi se navodi da je Vlada imala razloga da veruje da „Grejs 1“ prevozi iransku naftu do sirijske rafinerije „Banijas“, za koju zvaničnici EU tvrde da pruža finansijsku podršku sirijskoj Vladi. Rafinerija je pod sankcijama EU od 2014. godine, prenosi „Bi-Bi-Si“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala