Šta se krije iza „istraživanja“ Pentagona na Arktiku

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaPloveći kamp "Barneo" u području Severnog pola
Ploveći kamp Barneo u području Severnog pola  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerikanci nameravaju da prouče infrastrukturu i izvore snabdevanja za tržišta Severnog polarnog kruga, uključujući i veliki broj ruskih regiona, navodi se u zahtevu za istraživanje Odbrambene logističke agencije Pentagona, u čiji je tekst imao uvid ruski kanal RT. Konkretno, SAD su zainteresovane za informacije koje se tiču ruskih luka.

U spisak ruskih regiona koji su zanimljivi agenciji Pentagona ulaze ostrvo Kolgujev, Jamalo-Nenecki autonomni okrug, Murmanska oblast, ruski arhipelag u Severnom ledenom okeanu — Severna Zemlja, Jakutija i Novosibirska ostrva. Pored ruskih teritorija, na listi su i Grenland, Aljaska, Kanada, Norveška, Švedska, Island i Finska.

Potraga za kompanijama koje će sprovoditi istraživanje

Naime, Pentagonova logistička agencija traži kompanije koje će tamo sprovoditi istraživanje i prezentovati izveštaje. Prema dokumentu, da bi se povećala spremnost industrije za ratne ili vanredne situacije, državni organi bi trebalo da imaju jasnu predstavu o radu međunarodnih logističkih mreža, kao i o pitanjima koja se odnose na kulturne osobenosti, carinsko poslovanje, infrastrukturu, poteškoće u snabdevanju i detalje logistike karakteristične za određenu zemlju ili region.

Prema navodima RT, Sjedinjene Države interesuje odakle se na ova mesta dovoze flaširana voda, hrana, odeća, naftni proizvodi, kao i medicinski preparati. Pored toga, studije koje će biti pripremljene za agenciju Pentagona, moraće da obuhvate informacije o dostupnosti prirodnih resursa i materijala u svakom od regiona. Prema dokumentu, trebalo bi sastaviti listu najčešće korišćenih luka, puteva, železničkih veza i aerodroma sa njihovim karakteristikama.

Kako je navedeno u dokumentu, istraživači će morati da opišu jedinstvene probleme u svakoj kategoriji, kao i mogućnost povećanja pošiljki u bilo koje doba godine i povezane poteškoće.

Ova inicijativa ima za cilj prikupljanje informacija o poslovnim prilikama širom sveta „u cilju olakšavanja operacija Oružanih snaga SAD i rada u vanrednim situacijama, kao i omogućavanja korišćenja ovih komercijalnih kapaciteta ako je potrebno“. Takođe, obrazloženo je da su takvi izveštaji neophodni agenciji u okviru Programa proširenja industrijske baze.

Istovremeno se navodi da će dobijeni podaci biti dostupni svim Pentagonovim strukturama.

Izučavanje teritorije potencijalnih vojnih dejstava

Ruski stručnjaci smatraju da Pentagon, skrivajući se iza istraživanja, ponovo pokušava da dobije dodatne obaveštajne informacije, s obzirom da je interesovanje Vašingtona za Arktik u poslednje vreme sve veće zbog rastućeg ekonomskog i strateškog značaja. Eksperti upozoravaju da SAD pokušavaju da šire svoj uticaj na ceo svet, smatrajući sebe jedinim i jedinstvenim hegemonom koji treba da komanduje svima i širi svoje interese na sve kontinente, u svim regionima Svetskog okeana. Arktički region ima najbogatija nalazišta minerala, gasa, nafte, retkih zemnih metala. S druge strane, Arktik je veoma pogodno mesto za izvođenje napada na ruske sisteme. Stoga, Moskva neće dozvoliti američkoj vojsci da uđe u tu zonu koja je za Rusiju od vitalnog značaja sa stanovišta osiguranja državne bezbednosti.

„Ovo je izučavanje teritorije potencijalnih vojnih dejstava. Sjedinjene Države smatraju Rusiju potencijalnim protivnikom, a arktička teritorija vojnih dejstava je jedna od najvažnijih. U tom pogledu, napori koji se ulažu u istraživanje mogućnosti Rusije i analiza infrastrukturnih pitanja vezanih za severne ruske regione, jedan su od važnih prioriteta u delatnosti američkog vojnog resora“, kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Igor Korotčenko.

© YouTube / Timelab ProRuski ledolomac na Arktiku
Šta se krije iza „istraživanja“ Pentagona na Arktiku - Sputnik Srbija
Ruski ledolomac na Arktiku

Prema dokumentu, ova studija treba da poveća sposobnost preduzeća da „odgovore na mobilizacione potrebe Vlade SAD kada se pojavi vanredna situacija“.

Međutim, kako objašnjavaju ruski eksperti, sa neformalne tačke gledišta, Amerikanci pokušavaju da dobiju dodatne obaveštajne informacije koje nije potrebno znati kada se bavite vanrednim situacijama. Takve informacije se mogu zatražiti putem zvaničnih kanala od ruske Vlade, kao što to praksa i nalaže. U tom slučaju, njima bi bile pružene informacije koje ne narušavaju bezbednost sopstvene države. Ali postoje informacije koje predstavljaju državnu tajnu i niko neće Amerikancima dostaviti te podatke, pogotovo zato što u svojim doktrinama Rusiju nazivaju neprijateljem.

Rusija ima čime da odgovori

Eksperti navode da su u Pentagonu počeli da se pojavljuju različiti programski dokumenti i istraživanja u kojima se ocenjuju stanje i sposobnost američke vojske da obezbedi prisustvo SAD u regionu radi sprovođenja svoje politike. Poslednji dokumenti govore da Amerikanci sada nemaju mogućnosti da sprovode bilo kakve operacije u punom formatu, jer flota ne može da ih podrži, ali su zainteresovane za takve informacije kako bi u budućnosti izgradile svoje strateške planove.

Nedavno je američki general Terens O‘ Šonesi, komandant vazdušno-kosmičke odbrane Severne Amerike, izjavio da Vašington mora da poveća svoje vojne kapacitete u arktičkom regionu. Prema njegovim rečima, upravo preko Arktika Rusija navodno može da izvrši glavni napad na teritoriju SAD pomoću krstarećih raketa, bombardera i hipersoničnog oružja.

Moskva je više puta negirala da ima bilo kakve osvajačke namere i isticala da neće nikog napadati, ali da je spremna da odbrani suverenitet i teritorijalni integritet svoje zemlje.

Prema Korotčenkovim rečima, Rusija u slučaju bilo kakve vojne pretnje na Arktiku ima čime da odgovori. U toku je sveobuhvatno opremanje ruskih arktičkih baza, stvara se velika grupacija snaga i sredstava u Arktiku, a jedna od najvažnijih komponenti ovog sistema je protivvazdušna odbrana.

„Upravo je u interesu obezbeđivanja ruske PVO na Arktiku razvijen i stavljen u upotrebu raketni sistem Tor- M2DT. On je specijalno prilagođen za upotrebu u otežanim arktičkim uslovima. Dakle, naš odgovor na Pentagonovo istraživanje biće jačanje, pre svega, potencijala u oblasti protivvazdušne odbrane. Jasno je da je na Arktiku glavna forma borbenih dejstava nanošenje udara krstarećim raketama. S obzirom da u regionu postoje višenamenske nuklearne podmornice Sjedinjenih Država koje sprovode borbeno patroliranje, u potencijalnom sukobu mogu biti korišćene i druge varijante visokopreciznog oružja. Zbog toga je za nas najvažnija protivvazdušna odbrana“, ističe Korotčenko.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala