Rusija sve više potiskuje Ameriku sa indijskog tržišta oružja

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaRakete pored aviona MiG-29 na Međunarodnom avio-kosmičkom salonu
Rakete pored aviona MiG-29 na Međunarodnom avio-kosmičkom salonu  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Indija i Rusija su potpisale ugovor o isporuci oko hiljadu ruskih avionskih raketa različite namene. Detalji ugovora, kao i njegova vrednost, zvanično nisu objavljeni, ali indijski mediji navode da je reč o sumi od oko 218 miliona dolara.

Ranije je indijska agencija „ANI“, pozivajući se na svoje izvore u Vladi, saopštila da su Delhi i Moskva potpisali sporazum o isporuci vođenih raketa R-27 tipa vazduh-vazduh radi naoružavanja lovaca Su-30MKI indijskog Ratnog vazduhoplovstva. Procenjuje se da Oružane snage Indije trenutno imaju oko 250 takvih aviona.

Produbljivanje saradnje Indije i Rusije

R-27 je sovjetska i ruska avionska raketa srednjeg dometa namenjena za presretanje aviona i bespilotnih letelica u vazdušnim borbama dugog i bliskog dometa, a takođe i krstarećih raketa. Interesovanje Indije za ovu raketu potvrđuje da vojno-tehnička saradnja Moskve i Delhija i dalje jača.

Ruski ekspert Aleksandar Perendžijev podseća da između Rusije i Indije postoji saradnja u okviru ŠOS-a i BRIKS-a, ali da dve zemlje tu saradnju proširuju i u vojnoj sferi.

„Što se tiče vojne sfere, Indija je tradicionalni kupac našeg oružja i vojne tehnike. S druge strane, mi u odnosima sa Indijom ozbiljno konkurišemo Sjedinjenim Državama i u poslednje vreme tu utakmicu dobijamo. Trenutno je Indija sve sklonija ka tome da kupuje rusko oružje, i čak i teži uspostavljanju zajedničke, rusko-indijske, proizvodnje oružja. Uzgred, jedno od takvih područja je upravo proizvodnja raketa. Tu imamo i određeni zajednički projekat. Dakle, mislim da bi ovo snabdevanje raketama o kojima govorimo trebalo razmotriti u kompleksu naše celokupne saradnje sa Indijom, posebno u okviru raketne, i uopšte vojno-tehničke saradnje. A potom ćemo tu saradnju samo produbljivati, moguće čak i u još jedinstvenijim sferama, u specifičnim oblastima za proizvodnju oružja“, kaže za Sputnjik Perendžijev.

Prema njegovim rečima, to je povezano sa činjenicom da je u Indiji prilično dobro razvijena proizvodnja različitih tehnologija, a s druge strane to koristi i Rusiji u uslovima antiruskih sankcija, koje je nametnuo Zapad.

„Faktički nas su ’odsekli‘ od zapadnih tehnologija i mi pokušavamo da to nadoknadimo upravo u saradnji sa Indijom. U principu, u tome čak prilično i uspevamo, iako su mnogi ranije mislili da se takva zamena uvoza sa Indijom neće dogoditi. Međutim, dešava se i to prilično uspešno“, kaže ekspert.

Šta sve može raketa R-27

Perendžijev ponavlja da Rusija dobija utakmicu sa Amerikancima na indijskom terenu.

„Mi pobeđujemo Amerikance i verujem da će Amerikanci biti potisnuti sa indijskog tržišta oružja upravo zato što s jedne strane imamo vojno-tehničku saradnju, a sa druge strane u tom okviru i dalje imamo zajedničke proizvodnje, uključujući i proizvodnju tih istih raketa i različitih raketnih tehnologija“, rekao je Aleksandar Perendžijev.

R-27R spada u raketu srednjeg dometa sa inercijalnim sistemom navođenja. Dugačka je skoro pet metara, a njena startna težina dostiže 350 kilograma. Pokreće je raketni motor na čvrsto gorivo koji joj obezbeđuje efektivni domet do 110 kilometara. Opremljena je bojevom glavom, koja nosi gotovo 40 kilograma eksploziva.

Ova raketa spada u osnovna ubojna sredstva ruske avijacije, i kao takva je proizvedena u velikim serijama.

Raketa može da presreće ciljeve koji lete brzinom do 3.500 kilometara na čas na visinama od 20 metara do 25 kilometara. Sam R-27 dostiže brzinu do 4,5 maha. Raketa ulazi u arsenal naoružanja aviona Su-27, Su-30, Su-33, Su-34, Su-35 i Mig-29.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala