Pentagon priprema raspoređivanje trupa u Evropi

CC BY 2.0 / Flickr / Staff Sgt. Corinna Baltos / Utovar američkih tenkova M1A2 "Abrams" u luci Konstanca u Rumuniji
Utovar američkih tenkova M1A2 Abrams u luci Konstanca u Rumuniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američko Ministarstvo vojske aktivno traži izvođače za prebacivanje i raspoređivanje velikih snaga u Evropi, navodi se na zvaničnom sajtu za državne nabavke američke Vlade.

Prema ovom dokumentu, jedno od tri odeljenja Pentagona — Ministarstvo vojske — namerava da zaključi ugovor o komercijalnom prevozu ljudi i teškog vojnog tereta u interesu operativnog ujedinjenja kopnenih snaga američke vojske u Evropi.

Cilj zaključivanja ugovora je da se obezbedi brzo premeštanje i raspoređivanje trupa, kao i transportna podrška za glavne vojne vežbe. U zahtevu su jasno precizirane približne rute kretanja, tačke prelaska granica, redosled prolaska carinskih punktova, glavne smernice i rastojanja. U pitanju će biti praktično čitava geografija Evrope — od Velike Britanije do baltičkih država.

Za utovar i istovar vojne opreme i oklopnih vozila Ministarstvo vojske Sjedinjenih Američkih Država namerava da ugovori čitav niz kranova, od običnih građevinskih od 30 tona, do supergigantskih, nosivosti do 300 tona. Tehniku će drumovima Evrope prevoziti komercijalna teretna vozila sa prikolicom nosivosti od 2,4 do 80 tona.

Za prevoz vojske Ministarstvu će biti potrebni autobusi kapaciteta od osam do 70 putnika. Postoje strogi zahtevi za prevoz i vozače. Na primer, magistralni autobusi moraće da budu opremljeni klima-uređajima, toaletima i da budu pogodni za duge puteve bez zaustavljanja.

Posebna stavka u zahtevu propisuje ograničenja za pristup trećih lica u vojne baze SAD i NATO. Na primer, vojni prevoz na teritoriji Velike Britanije, Rumunije i Poljske dozvoljen je samo za građane iz zemalja NATO. Američku tehniku i vojnike u bazama u Španiji mogu da voze samo Španci. Postoje posebne zabrane u Italiji, Nemačkoj, Luksemburgu i Belgiji. Na posebnom spisku su zemlje iz kojih ne mogu da rade vozači po ugovoru.

Ranije je saopšteno da su se Amerikanci više puta žalili na probleme sa transportom vojnog tereta i ljudstva širom Evropske unije. Prema rečima komandanta američkih oružanih snaga u Evropi general-pukovnika Bena Hodžisa — železničke pruge koje povezuju Nemačku i Poljsku neće biti dovoljne u slučaju neprijateljstava; osim toga, mnogi evropski mostovi neće izdržati težinu tenkova.

Hodžis se, faktički, zalaže za stvaranje „vojnog Šengena“, kako bi se trupe brzo isporučivale u Litvaniju preko tranzitnih zemalja. On je uveren da će obezbeđivanje bilo kakvih borbenih dejstava na istoku Evrope prolaziti kroz Poljsku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala