Najveća ikada izrečena kazna: Fejsbuk će morati da plati pet milijardi dolara

© AP Photo / Jeff ChiuFejsbuk
Fejsbuk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka Vlada saopštila je u sredu kaznu Savezne trgovinske komisije (FTC) koja nalaže kompaniji „Fejsbuk“ da isplati pet milijardi dolara za narušavanje privatnosti svojih korisnika.

Kako se navodi u tekstu „Vašington posta“, ova kazna predviđa i nadzorne mere i određene restrikcije nad poslovanjem kompanije, ali se u odluci FTC generalni direktor „Fejsbuka“ Mark Zakerberg smatra samo delimično lično odgovornim.

„Vašington post“ ističe da je reč o najvećoj kazni koju je FTC izrekla.

„U nagodbi koju su postigli kompanija ’Fejsbuk‘ i Savezna trgovinska komisija SAD, direktor Mark Zakerberg se obavezao da će lično garantovati da će njegova kompanija poštovati svoje programe o privatnosti", navodi se u tekstu i dodaje da je FTC takođe zapretio krivičnim i drugim kaznama u slučaju lažnih garancija.

Predsednik FTC Džo Simons rekao je da su kazna od pet milijardi dolara i brojne mere u poslovanju kompanije „Fejsbuk“ bez presedana u istoriji njegove komisije, dodavši da je cilj da se promeni način poslovanja „Fejsbuka“ koji se odnosi na privatnost.

Ipak, u ovoj nagodbi kompanija „Fejsbuk“ ne priznaje nikakvu krivicu.

FTC je otvorio istragu prošle godine, nakon što je utvrđeno da je ta firma u cilju prikupljanja podataka za „Kembridž Analitiku“ prikupila lične podatke od skoro 87 miliona korisnika Fejsbuka, bez njihove dozvole.

Nagodba predviđa i formiranje „nezavisnog odbora za privatnost“, čije članove će imenovati nezavisno telo, pa mogu da budu otpušteni samo putem takozvane supervećine glasova članova upravnog odbora kompanije „Fejsbuk“.

Advokat „Fejsbuka“ Kolin Streč rekao je da će nagodba predstavljati oštriji zaokret u regulisanju privatnosti.

Od izbijanja skandala kompanija „Fejsbuk“ je obećala da će bolje štititi podatke svojih korisnika.

Ipak je nastavljena praksa sa brojnim propustima, dok kritičari i aktivisti za čuvanje privatnosti nisu ubeđeni da će kazna ili novi model Fejsbuka predstavljati suštinske promene u načinu poslovanja ove kompanije.

Kazna odnosno nagodba koju je kompanija „Fejsbuk“ utanačila sa FTC daleko je iznad prethodnog rekorda za kršenje privatnosti, kada je sa 22,5 miliona dolara kažnjen Gugl, 2012. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala