Lavrov i Čavušoglu razgovarali o koordinisanju operacija u Siriji

© Sputnik / POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu na sastanku u Bangkoku
Ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu na sastanku u Bangkoku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministri spoljnih poslova Rusije i Turske Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu su tokom sastanka u Bangkoku razgovarali o merama za jačanje koordinacije akcija u Siriji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Razgovor dvojice ministara održan je na marginama ministarskog zasedanja ASEAN-a u Bangkoku 30. jula.

„Detaljno su razmotrene mere za poboljšanje koordinacije akcija u vezi sa situacijom u Siriji, posebno mere koje se tiču borbe protiv terorizma, intenziviranja procesa političkog rešavanja krize na osnovu rezolucije 2254 Saveta bezbednosti UN i odluka Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

S tim u vezi, Lavrov i Čavušoglu su izrazili nadu u što skorije pokretanje praktičnog rada sirijskog Ustavnog odbora.

Pregovori o Siriji u Astani - Sputnik Srbija
Saopšten datum nove runde pregovora o Siriji

Osim toga, ministri su potvrdili raspoloženje za dalji razvoj rusko-turskih odnosa i razmotrili su perspektive bilateralne saradnje.

Rešavanje situacije u Siriji, gde oružani sukob traje od 2011. godine, raspravlja se na Astanskoj i Ženevskoj platformi, a kongres Sirijskog nacionalnog dijaloga, održan u Sočiju 30. januara 2018. godine, bio je prvi pokušaj okupljanja širokog kruga učesnika na jednoj pregovaračkoj platformi. Glavni rezultat kongresa bila je odluka o osnivanju ustavnog odbora koji će raditi u Ženevi i čiji glavni zadatak treba da bude priprema ustavne reforme.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala