Izraelski bombarderi stigli na 80 kilometara od iranske granice

CC0 / / F-35 Lightning II Joint Strike Fighter
 F-35 Lightning II Joint Strike Fighter - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ratno vazduhoplovstvo Izraela izvelo je dva napada, 19. i 28. jula, na kamp Ašraf i bazu Hašd el Šabi, koje se nalaze severoistočno od Bagdada, prestonice Iraka, a u kojima se nalaze iranski vojni savetnici i oružje, piše portal „Aviejšonist“.

List piše da je prvog dana jedan ili nekoliko izraelskih lovaca pete generacije F-35I „adir“ doletelo na oko 80 kilometara od granice sa Iranom.

„Aviejšonist“ navodi da su avioni F-35I „adir“ mogli da budu iskorišćeni i drugog dana. Navodi se da je za realizaciju ovakve misije avionima bilo potrebno da pređu najmanje hiljadu kilometara u „nevidljivom režimu“ — kada je oružje sakriveno unutar lovca. Portal smatra da je moguće da F-35I „adir“ u takvim misijama uzima gorivo u vazduhu. 

Iako Izrael nije zvanično komentarisao izvođenje ovog napada na iranske pozicije u Iraku, u intervjuu za portal „Brejking difens“ izraelski general-major u penziji Amos Jadlin je ocenio da je vest verovatno tačna.

Prvi put je o korišćenju lovaca F-35I „adir“ protiv Irana i Iraka 30. jula pisao list „Ašark el avsat“, koji se pozvao na neimenovane zapadne diplomate.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala