Hoće li posle pola veka hotel „Jugoslavija“ doživeti sjaj „Kempinskog“ (video, foto)

© Tanjug / ZORAN ZESTICHotel "Jugoslavija"
Hotel Jugoslavija - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Hotel „Jugoslavija“ otvoren je na današnji dan pre pola veka, kao jedan od najluksuznijih i najvećih hotela u Evropi, nakon što je njegova gradnja trajala više od dve decenije. Skoro isto toliko sada čeka da povrati stari sjaj.

„Najzad, posle brojnih prekida i velikih pauza, dovršeno je ogromno zdanje superluksuznog hotela ’Jugoslavija‘ u Beogradu“, pisali su beogradski mediji tog 31. jula 1969. godine i prenosili ocene stručnjaka — da je nakon više od dve decenije gradnje glavni grad dobio jedan od najlepših i najraskošnijih hotela Evrope.

Izgradnja i opremanje tog „velikog grada — hotela“ sa luksuznim sobama, sa 1.000 kreveta, sa apartmanima, rezidencijama, restoranima i salonima koštala je 146 miliona dinara.

Krasio ga je i najveći luster na svetu, sa 40.000 „Svarovski“ kristala, a imao je sve — od bazara u kome su gosti mogli da kupuju najrazličitiju robu do posebnog pansiona za pse...

Onda su vreme, tranzicija, bombardovanje, privatizacija učinili svoje.

Sada bi se, nakon promene nekoliko vlasnika, nerealizovanih projekata, planovi investitora o sudbini hotela mogli čuti do kraja godine, saznaje Tanjug.

Među onima koji žele da hotel, podignut na obali Dunava, nedaleko od ušća, sa pogledom na Ratno ostrvo i Kalemegdan, povrati stari sjaj je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji za Tanjug kaže da je Grad proteklih godina učinio sve da usvajanjem urbanističkih akata omogući da rekonstrukcija počne.

Hotel Jugoslavija — simbol jednog vremena, jedan je od retkih objekata koji nije renoviran i koji nije dobio novu namenu ili novi život, kao što je slučaj sa Metropolom ili Domom sindikata, dodaje Vesić.

„Žao mi je zbog toga, jer ako mene pitate — nema boljeg mesta za hotel u Beogradu“, naveo je Vesić i podsetio da je hotel ipak privatna svojina i da je na njegovom vlasniku odluka kada će to da uradi.

© Tanjug / ZORAN ZESTICHotel je u vreme otvaranja bio jedan od najprestižnijih u Evropi
Hoće li posle pola veka hotel „Jugoslavija“ doživeti sjaj „Kempinskog“ (video, foto) - Sputnik Srbija
Hotel je u vreme otvaranja bio jedan od najprestižnijih u Evropi

On dodaje da je hotel „Jugoslavija“ na suviše dobrom mestu i da je isuviše važan za beogradski turizam da bi stajao tako nezavršen kao ruina i da se zbog toga u Gradu nose sa mišlju da uvedu posebnu taksu na objekte koji se nalaze u zonama značajnim za razvoj grada, a koji nisu privedeni nameni, ne bi li stimulisali vlasnike da ih ili rekonstruišu ili prodaju nekom ko će to da uradi.

Deo hotela uništen je u NATO bombardovanju 1999. Danas se u jednom od delova tog nekad najmoćnijeg hotela na Balkanu nalazi veliki kazino, u drugom restoran, u trećem možete popraviti bicikl...

Ukoliko vlasnik odluči da renovira hotel, on će verovatno dobiti potpuno drugačiji izgled, ali sigurno uz najveće svetske standarde modernog hotelijerstva i arhitekture, a kao izvesno se pominje da će postati deo najstarijeg evropskog lanca „Kempinski“.

Arhitekta Goran Vojvodić, čije je idejno rešenje pre skoro 10 godina predstavljeno kao projekat koji bi „hotelu trebalo da vrati stari sjaj“, u izjavi za Tanjug podseća da su u njegovom projektu primenjeni standardi adekvatni franšizi „Kempinski“, a investitori su tada potpisali ugovor o ulasku u poslovni angažman“.

© Tanjug / ZORAN ZESTICHotel je bio simbol jednog vremena, a ako se ispune najave investitora, u budućnosti će biti velika turistička atrakcija
Hoće li posle pola veka hotel „Jugoslavija“ doživeti sjaj „Kempinskog“ (video, foto) - Sputnik Srbija
Hotel je bio simbol jednog vremena, a ako se ispune najave investitora, u budućnosti će biti velika turistička atrakcija

On dodaje da je to idejno rešenje koje je uvažavalo sve standarde, uključujući i ograničenja Zavoda za zaštitu spomenika, trebalo da se prostire na oko 150.000 metara kvadratnih.

Projekat je podrazumevao rekonstrukciju i modifikovanje hotelskih kapaciteta na 350 smeštajnih jedinica, ali i izgradnju šoping mola i dve kule povezane mostovima, platformama i panoramskim liftovima, obmotane zajedničkom staklenom fasadnom opnom, visokom 163 metra.

Predsednik Asocijacije srpskih arhitekata Slobodan Maldini podsetio je da je hotel „Jugoslavija“ izuzetan primer moderne i kao takav pod okriljem Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Konkurs za izgradnju tog moćnog arhitektonskog objekta koji bi predstavljao veličinu i snagu nove posleratne države pokrenut je na inicijativu CK KPJ i predsednika SFRJ Josipa Broza Tita 1947. godine, kaže Maldini.

„Jednostavne kubusne forme, čistih linija, projekat u modernističkom maniru svetski čuvenog arhitekte i urbaniste Le Korzbijea, plenio je jednostavnošću i monumentalnošću“, rekao je Maldini.

© Tanjug / ZORAN ZESTICHotel "Jugoslavija" otvoren je na današnji dan pre pola veka
Hoće li posle pola veka hotel „Jugoslavija“ doživeti sjaj „Kempinskog“ (video, foto) - Sputnik Srbija
Hotel "Jugoslavija" otvoren je na današnji dan pre pola veka

Pretpostavlja da će zajedno sa kompleksom hotela „Kempinski“ i taj deo Zemuna prerasti u savremeni urbanistički centar.

O hotelu „Jugoslavija“ snimljen je i dokumentarni film, a njegov autor Nikolas Vanjije je ranije za Tanjug od mnoštva zanimljivih priča izdvojio postojanje tajnih podzemnih prolaza koji povezuju hotel i Palatu Srbija, ali i priču o tome kako je car Etiopije Hajle Selasije „pokrenuo“ njegovo zidanje.

„Car Hajle Selasije rekao je Titu da Beograd nema prestižni hotel. Tito je zatim uzeo telefon i naredio da počne gradnja hotela“, rekao je Vanjije.

U ovom hotelu boravili su i predsednici SAD Ričard Nikson i Džimi Karter, kraljica Elizabeta Druga, nemački kancelar Vili Brant, astronauti Nil Armstrong i Baz Oldrin i mnogi drugi. Bio je i „karantin“ u kome su se najbolji sportisti i reprezentacije pripremali za najvažnije mečeve.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala