Američki sud zatvorio slučaj po tužbi Demokratske partije protiv Rusije

CC BY 2.0 / Flickr / vagueonthehow / Američki sud u Njujorku
Američki sud u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki sud zatvorio je slučaj u okviru kojeg su demokrate optuživale ruske vlasti, GRU i štab Donalda Trampa za učešće u hakovanju servera Demokratske partije tokom izbora 2016. godine, navodi se u saopštenju koje je objavljeno u bazi sudskih dokumenata.

Kako se navodi, sud je nakon pregleda svih materijala zaključio da argumenti tužilaca ili nemaju nikakvu pravnu težinu, ili nemaju vrednost. Stoga je žalba koju je podneo Nacionalni odbor Demokratske partije SAD odbijena i slučaj je zatvoren.

Sam američki predsednik Tramp je na svom nalogu na Tviteru presudu nazvao „velikim događajem“, posebno s obzirom na činjenicu da „dolazi od veoma cenjenog sudije“, kog je imenovao bivši predsednik Bil Klinton.

„Lov na veštice se bliži kraju“, dodao je Tramp.

Tužba demokrata

Ne čekajući na rezultate istrage specijalnog tužioca Roberta Milera o navodnom mešanju Rusije u američke izbore, Nacionalni odbor Demokratske partije je u aprilu 2018. godine tužio ruske vlasti, Glavnu obaveštajnu upravu Rusije (GRU), preduzetničku porodicu Agalarov, i oca i sina, osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža i predizborni štab Donalda Trampa. Tužba je u vezi i sa hakerskim napadima iz 2015. i 2016. godine i sa tvrdnjama o zaveri čiji su ciljevi bili nanošenje štete demokratama i promocija Trampa.

Milerova istraga nije pronašla ni zaveru, ni koordinaciju Trampa i njegovog tima sa Rusijom na američkim izborima. Međutim, specijalni tužilac je zaključio da je bilo pokušaja mešanja. Moskva negira tu pretpostavku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala