Velika Britanija napušta EU bez obzira na sve

© AP Photo / JESSICA TAYLORBoris Džonson
Boris Džonson - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski premijer Boris Džonson rekao je danas svom irskom kolegi Leu Varadkaru — „da će Velika Britanija 31. oktobra izaći iz Evropske unije, bez obzira na sve“.

Džonson je u telefonskom razgovoru rekao Varadkaru i da bi pitanje takozvanog irskog „bekstopa“, po kojem neće biti „tvrde“ granice između Republike Irske i Severne Irske, moralo da bude isključeno iz svakog dogovora o izlasku.

U saopštenju iz Dauning strita, kaže se da je Džonson jasno rekao da će Vlada pristupiti svim pregovorima odlučno i energično i u prijateljskom duhu i da je njegova želja da napusti EU sa dogovorom, ali da on mora da podrazumeva ukidanje „bekstopa“.

S druge strane, Varadkar je rekao da sporazum o Bregzitu ne može ponovo da se pregovara i da treba identifikovati „zadovoljavajuće“ alternativne dogovore koji bi mogli da zamene „bekstop“ u budućnosti, saopšteno je iz službe irske Vlade, a prenosi Tanjug.

Navodi se i da je Varadkar pozvao Džonsona u Dablin da razgovaraju o „bregzitu“ i o bilateralnim pitanjima, među kojima je i Severna Irska.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala