U jednom džepu izvršna, a u drugom zakonodavna vlast — slika bosanskog raspada

CC0 / Balkan Photos / BiH
BiH - Sputnik Srbija
Pratite nas
Denis Zvizdić, iako je po Zakonu BiH trebalo već da bude bivši predsedavajući Saveta ministara BiH, i dalje je na čelu tog tela, a do početka avgusta od hrvatske koleginice će preuzeti i predsedavanje Predstavničkim domom Parlamenta BiH.

To znači da će jedan čovek biti istovremeno na čelu izvršne i zakonodavne u Bosni i Hercegovini, što je mimo tamošnjeg najvećeg zakonodavnog akta — Ustava. I mimo osnovnog načela parlamentarne demokratije o razdvojenosti izvršne i zakonodavna vlasti.

© AP Photo / Ronald ZakDenis Zvizdić
U jednom džepu izvršna, a u drugom zakonodavna vlast — slika bosanskog raspada  - Sputnik Srbija
Denis Zvizdić

Zvizdić, koji je član Stranke demokratske akcije, na funkciji predsedavajućeg Saveta ministara je od 2015. godine, što će reći da je u tehničkom mandatu, jer po Zakonu o predsedavajućem saveta Ministara BIH njegov mandat traje koliko i mandat tročlanog Predsedništva BIH. Dakle, četiri godine.

Da li se na ovaj način ruše temeljni principi podele vlasti i koje su posledice po državu?

Kao nigde nikad

Politikolog Anđelko Kozomara saglasan je da je po Ustavu BiH nemoguće spojiti izvršnu i zakonodavnu vlast. Međutim, dodaje da je vrlo moguće da će Zvizdić na mesto predsedavajućeg saveta Ministara BiH postavi svog zamenika i tako reši situaciju.

„Bosna i Hercegovina je poznata kao zemlja apsurda, a ono što se ovde dešava poslednjih tridesetak godina nigde i nikada u svetu se nije dešavalo. Dakle, i ta činjenica da je jednom političaru u levom džepu zakonodavna vlast, a u desnom izvršna specifičnost je BiH. Tako da, eto, i to dočekasmo da se takav apsurd prvi put dešava opet u BiH. Međutim, Zvizdić može to elegantno da izbegne i da ovlašćenja na mesto predsednika Saveta ministara prenese na svog prvog zamenika. U ovom slučaju to bi bio Mirko Šarović. Za Srbe i RS, međutim, svejedno je ko predsedava, jer je u pitanju tehnički mandat“, objašnjava naš sagovornik.

Ništa bez Srba

Prema Kozomarinim rečima, nije moguće da dođe do manipulacije, pa da u ovoj situaciji Zvizdić zakaže sednicu na kojoj bi se izglasao novi predsedavajući Saveta Ministara iz jednog razloga.

© Sputnik / Dejan SimićSrpske zastave na ulicama Banjaluke
U jednom džepu izvršna, a u drugom zakonodavna vlast — slika bosanskog raspada  - Sputnik Srbija
Srpske zastave na ulicama Banjaluke

„Poslanici iz koalicije okupljene oko SNSD-a, a to je većina srpskih poslanika i u Domu naroda i u Predstavničkom domu, bojkotuju rad Parlamenta dok se ne imenuje novi mandatar i ne sastavi novi savet Ministara. To znači da bez Srba ne može da se donese nijedna odluka. Inače Predstavnički dom Parlamenta ne zaseda već 11 meseci“, podseća naš sagovornik.

Inače, u Izbornom zakonu BIH jasno piše da „jedno lice može obavljati najviše jednu neposredno izabranu javnu dužnost ili najviše jednu neposredno i jednu posebno izabranu dužnost“, ali da je nespojivo istovremeno vršenje tih funkcija sa vršenjem funkcija u izvršnim organima vlasti“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala