Svinjska kuga „prešla“ i na ljude: Bugarska policija konfiskovala jagnje misleći da je prase

CC0 / / Svinja
Svinja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska policija konfiskovala je jagnje koje je jedan bugarski advokat dobio na poklon od svog klijenta misleći da je u pitanju prase, budući da u toj zemlji među svinjama trenutno vlada epidemija afričke kuge.

Kako prenose bugarski mediji — advokata je policija zaustavila da bi obavila redovnu kontrolu saobraćaja, međutim, u prtljažniku su pronašli uređeno jagnje, ali misleći da je u pitanju prase oni su ga zaplenili, pod izgovorom sprečavanja širenja zaraze.

„Znao sam da je akcija u toku, ali se ona tiče svinja i prasića. Zaista ne razumem da neko ne ume da razlikuje prase od jagnjeta“, požalio se advokat novinarima.

On je takođe rekao da će svoja prava braniti i na sudu zato što mu prilikom konfiskovanja „praseta“ policija nije dala nikakav dokument koji bi ukazivao na to da će meso biti uništeno, a ne — pojedeno.

Bugarski mediji navode da se potom oglasila i Agencija za bezbednost i kontrolu prehrambenih proizvoda potvrdivši da je ta životinja bila konfiskovana, budući da vlasnik nije imao pri sebi nikakvu dokumentaciju koja bi mogla da potvrdi gde ju je nabavio.

U Bugarskoj proglašena katastrofa: Uništavanje svinja kontroliše policija

U različitim oblastima u Bugarskoj zabeleženo je više od 20 žarišta afričke kuge svinja, kako na farmama, tako i među domaćim svinjama, prenose lokalni mediji. Zbog širenja afričke kuge u četiri oblasti zemlje — Ruse, Dobrič, Pleven i Razgrad — proglašena je katastrofa.

Prema mišljenju stručnjaka, ekonomski gubici od izbijanja bolesti iznosiće između 250 i 300 miliona evra. Vlada Bugarske izdvojila je oko 1,9 miliona evra za borbu protiv afričke kuge svinja. Uništavanje bugarskih svinja će kontorlisati vojna policija.

Ranije je evropski komesar za bezbednost hrane Vitjanis Andrjukajtis izrazio zabrinutost da bi zbog te bolesti Bugarska mogla u potpunosti da izgubi proizvodnju svinja. Ministarka poljoprivrede Desislava Taneva pretpostavlja da je širenje afričke kuge prouzrokovano nepažnjom u sprovođenju mera za sprečavanje širenja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala