Šta Han kaže o Kosovu

© Tanjug / Sava RadovanovićJohanes Han
Johanes Han - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je da je rešenje kosovskog problema prioritet međunarodne zajednice i da je ono ključno za razvoj celog regiona.

U intervjuu za bečki dnevnik „Standard“, na pitanje da li vidi političku volju za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, Han je odgovorio da je vidi svakako u Srbiji, ali i na Kosovu.

Izrazio je nadu da će, nakon verovatnih izbora na jesen na Kosovu, biti stvoreni uslovi za napredak.

Han je rekao da je Prespanski sporazum između Skoplja i Atine stvorio jednu pozitivnu dinamiku na Balkanu i da je postojalo uverenje da je moguće postići i sporazum između Beograda i Prištine.

„Ta pozitivna dinamika je, nažalost, zaustavljena uvođenjem taksi na srpsku robu od strane Prištine. Rešenje kosovskog problema je centralno za razvoj celog regiona“, kazao je komesar EU.

Upitan da li je uslov za rešenje svih konflikata, kao što se videlo i u slučaju Severne Makedonije, okretanje od govora mržnje i nacionalizma, Han je potvrdno odgovorio i istakao da je zbog toga važno da Skoplje bude nagrađeno za sve svoje napore.

„Druge vlade u regionu tačno znaju da je put Severne Makedonije ispravan. U mnogim razgovorima mi je to potvrđeno, ali ponašanje je potom drugačije. Političari u Severnoj Makedoniji su primer i kada Skoplje u oktobru bude dobilo zeleno svetlo za otvaranje pristupnih pregovora,  onda se nadam da će se to odraziti na ceo region“, rekao je Han.

Grafit koji pokazuje ko sve nije priznao tzv. Kosovo - Sputnik Srbija
Sve manje „države Kosovo“, sve više — Kosovo je Srbija!

Po pitanju protivljenja Francuske i Holandije pristupnim pregovorima i proširenju, on je kazao da smatra da je njegova argumentacija prema francuskom predsedniku Emanuelu Makronu bila uspešna.

„Do sada je govorio da pre proširenja mora biti zaključen proces integracije EU. Nedavno, tokom posete Srbiji on je prvi put rekao da proces proširenja može teći paralelno. To je veoma važan signal. Retorika, a nadam se i stav, promenili su se u Francuskoj“, uveren je Han.

„Standard“ je podsetio da je i Austrija bila za blokade kada je reč o Balkanu, dodajući da je Ministarstvo unutrašnjih poslova bilo protiv vizne liberalizacije za Kosovo.

„Kod Austrije trenutno ne znam kakav je poslednji stav po pitanju vizne liberalizacije za Kosovo. Mogu samo da istaknem da Vlada Austrije u suštini veoma podržava evropske perspektive za Zapadni Balkan. Nemačka je svoj stav u vezi sa Kosovom već promenila i ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer je za viznu liberalizaciju“, dodao je on.

Han je istakao da je pitanje verodostojnosti EU da ispuni ono što je dogovorila sa partnerima.

„U slučaju Kosova je bilo 94 uslova i njih su jednoglasno usvojile članice EU. Te uslove nismo izmislili Komisija i ja. Moj moto je: ’Ako naši kandidati i partneri isporučuju rezultate, mora ih dati i EU‘“, naglasio je Han.

Priznao je da se neke članice ne pridržavaju sporazuma i da je to osnovni problem.

„Pojedini očigledno misle da u trenutku kada se nešto dogovori da to neće biti ostvareno. Mora se reći i da je Kosovo najpre dve i po godine odugovlačilo sa ispunjavanjem uslova. Sada, kada su ih ispunili, postaju nestrpljivi, i to do određene mere s pravom“, upozorio je komesar EU.

Han je kazao da se, u međuvremenu, stvorilo negativno raspoloženje u Savetu EU, i to pre svega kao posledica pooštrene politike prema migrantima, zbog čega je došlo do tvrđeg stava po pitanju vizne liberalizacije.

Takvo stanje, dodaje, nije bilo kada je započeo proces.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala