Snažna poruka Rusije: Na Iran samo preko naših brodova

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuska flota
Ruska flota - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zajedničke vojne vežbe, koje bi Iran i Rusija trebalo do kraja godine da izvedu u Indijskom okeanu i u Persijskom zalivu, šalju važnu poruku da Iran ima snažnog saveznika, ali i da su obe zemlje spremne da zajednički izvode borbene zadatke u tim vodama, smatraju stručnjaci.

U jeku zaoštravanja odnosa Teherana i Vašingtona, komandant iranske Ratne mornarice Husein Hanzadi najavio je da Iran sa Rusijom namerava da izvede zajedničke vojne vežbe ratnih mornarica u Indijskom okeanu, ali i u području Persijskog zaliva. Kako je rekao — nada se da će vojne vežbe biti održane do kraja godine.

Hanzadi, koji je prisustvovao paradi ruske Ratne mornarice 28. jula u Sankt Peterburgu, nije isključio mogućnost da bi manevri mogli biti održani i u Ormuskom moreuzu. On je takođe rekao i da su Rusija i Iran potpisali memorandum o razumevanju sa ciljem širenja bilateralnih veza u sferi odbrane. Vojni ekspert Vasilij Dandikin ocenjuje da najava zajedničkih rusko-iranskih vežbi šalje važnu poruku.

Jedini saveznik Irana u regionu

Kako objašnjava Dandikin — događaji u Siriji su pokazali da je saveznik Rusije u bliskoistočnom regionu upravo Iran, a u izvesnoj meri i Turska. Prema njegovim rečima — Rusija sa tim zemljama ima dosta dobru saradnju, pre svega vojno-tehničku.

Međutim, kada je reč o Iranu, objašnjava Dandikin, isti ti događaji pokazali su da ta zemlja u suštini nema drugog saveznika osim Rusije, te se u tom svetlu i treba tumačiti nedavna poseta komandanta iranske Ratne mornarice Sankt Peterburgu, što stavlja do znanja SAD i NATO-u — da sa Iranom nije moguće rešiti spor putem sile.

„Zato i verujem da će u najskorije vreme ruski brodovi krenuti tamo, jer to nije daleko — u Sredozemlju je u ovom trenutku bazirana stalna grupacija ruskih brodova. Manevri će verovatno biti posvećeni operacijama spasavanja na vodi, ili borbi protiv terorista, ali ipak — prisustvo ruske flote šalje veliku moralnu podršku Iranu u nimalo jednostavnim vremenima“, ističe Dandikin.

Dandikin ukazuje i na to da će Rusija ovim vežbama poručiti da raspolaže ozbiljnom flotom koja ne deluje samo u priobalnim vodama, već je u stanju da izađe i u druga mora i okeane kako bi rešavala svoje zadatke, što i priliči jednoj snažnoj pomorskoj državi.

Kakvu poruku šalje Moskva?

Oleg Glazunov iz udruženja vojnih politikologa sa ruskog ekonomskog univerziteta „Plehanov“ skreće pažnju na usijanu situaciju u Persijskom zalivu, te smatra da će Rusija ovim vojnim vežbama pružiti snažnu psihološku podršku Iranu i poručiti mu — da u Rusiji ima pouzdanog saveznika.

„To nisu planirane vežbe, one su povezane sa situacijom u moreuzu, sa situacijom koja se konstantno zaoštrava. Presreću se iranski tankeri, vrše se pretresi, a Iran to isto radi sa drugim tankerima, koji voze naftu u zemlje Evropske unije. Situacija je krajnje ozbiljna, može se čak reći — predratna. Upravo je iz tog razloga Iranu i potrebna podrška pouzdanog saveznika“, konstatuje on.

Glazunov navodi i da se Iran trenutno nalazi u okruženju mnogobrojnih neprijateljski nastrojenih arapskih zemalja, koje podržavaju sankcije SAD prema ovoj Islamskoj republici, te da, bez pouzdanih saveznika, Teheran neće moći da se odupre pritisku SAD.

„Rusija je trenutno jedina zemlja koja može da pruži Iranu pomoć. Jedina druga sila koja bi bila u stanju da to učini je Kina, međutim Kina na to skoro sigurno ne bi pristala, jer ne želi da do kraja rasturi ionako napete odnose sa SAD“, zaključuje Glazunov.

Podsetimo — odnosi između Irana i nekih država Zapada su sve gori. Zaplena britanskog tankera „Stena impero“ od strane Iranske revolucionarne garde poslednji je u nizu incidenata, otkako su SAD u aprilu pooštrile sankcije prema Iranu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala