Oštar odgovor Rusije posle protesta u Moskvi: Francuska i Nemačka nemaju pravo da kritikuju nikoga

© SputnikPožar u banci na protestima "Žutih prsluka" u Parizu
Požar u banci na protestima Žutih prsluka u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusko Ministarstvo inostranih poslova podsetilo je Francusku i Nemačku na primere iz nedavne istorije tih država, koji se mogu smatrati „neproporcionalnim akcijama policije“, kao odgovor na kritike na račun Moskve zbog hapšenja učesnika mitinga prošlog vikenda.

„Što se tiče neproporcionalnih akcija policije za vreme manifestacija, Francuska je, nažalost, jedna od onih koji daju glavni ton u svetu. Čak i na Zapadu mnogi su još daleko od tako ’visokih‘ demokratskih standarda. Mi izražavamo zabrinutost zdravstvenim stanjem francuskih građana (uključujući i novinara) koji su redovne žrtve policijske samovolje“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije na zvaničnom profilu na Tviteru, gde je objavljen i video-snimak sa rasterivanjem protesta u Parizu, tokom kojih policija koristi pendreke.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova je podsetilo i Nemačku na rasterivanje protivnika održavanja samita G7 u bavarskom gradu Garmišpartenkirhenu, gde je policija takođe upotrebila silu.

„Oko 20 hiljada policajaca protiv demonstranata — to je neproporcionalna upotreba sile“, napisali su u saopštenju u ruskom MIP-u.

Ranije je MIP Francuske izrazio zabrinutost zbog hapšenja učesnika nedozvoljenih akcija i pozvao na njihovo oslobađanje. Francuske vlasti nisu osudile akcije svoje policije, koja često koristi suzavac, gumene metke i vodene topova protiv demonstranata i „žutih prsluka“. U Berlinu su takođe izrazili zabrinutost hapšenjima na nezakonitom mitingu u Moskvi.

Podsetimo, u Moskvi je u subotu održan skup opozicije, koji nije odobrila policija, a bez obzira na molbu policije da se raziđu, učesnici nedozvoljenog protesta su bacali suzavac, probili kordon i uputili se prema zgradi kabineta gradonačelnika. Pres-služba moskovske uprave MUP-a saopštila je za Sputnjik da je policija privela 1.074 osobe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala