Politički sistem u Bosni za koji dan dostiže tačku apsurda nezabeleženu u modernom svetu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući Saveta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić preuzeće 6. avgusta od Borjane Krišto iz HDZ-a predsedavanje Predstavničkim domom Parlamenta BiH, pa će tako jedan čovek biti istovremeno na čelu izvršne i zakonodavne vlasti.

To je nezabeleženo u modernim demokratskim zemljama, a što, prema mišljenju stručnjaka, ruši temeljni princip podele vlasti, pišu „Nezavisne“.

„To narušava ustavni princip i neprihvatljivo je da budete na čelu izvršne i zakonodavne vlasti... Ne znam da je igde u svetu bio takav slučaj, ali očigledno u BiH sve može“, rekao je analitičar i bivši predsednik Centralne izborne komisije BiH Vehid Šehić.

Izborni zakon predvideo je takvu mogućnost, odnosno dozvoljava da jedan čovek bude deo izvršne i zakonodavne vlasti.

U samom zakonu piše da „jedno lice može obavljati najviše jednu neposredno izabranu javnu dužnost ili najviše jednu neposredno i jednu posebno izabranu dužnost“, ali da je nespojivo istovremeno vršenje tih funkcija sa vršenjem funkcija u izvršnim organima vlasti, „osim u periodu dok se ne konstituišu izvršni organi vlasti izabrani na redovnim izborima u istom izbornom ciklusu“.

Zvizdić je nedavno rekao da je situacija u kojoj će biti na čelu Saveta ministara BiH i Predstavničkog doma parlamenta BiH u skladu sa zakonom i da će se, „dok je tako, ponašati u skladu sa onim što dozvoljava Izborni zakon“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala