Pokolj Srba u Glini dokaz genocidnog karaktera NDH

CC0 / United States Holocaust Memorial Museum, Photograph #85432 / Adolf Hitler i Ante Pavelić
Adolf Hitler i Ante Pavelić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Srbije Miodrag Linta podsetio je danas na pokolj Srba u pravoslavnoj crkvi u Glini krajem jula i početkom avgusta 1941. godine, ocenivši ga kao jedan od mnogo dokaza genocidnog karaktera NDH.

U pisanoj izjavi za medije Linta podseća da su ustaše tada govorile ljudima da će svi koji prihvate da se pokatoliče biti pošteđeni i dodaje da je to bila laž te da je zatim izvršen pokolj preko 1.500 Srba uglavnom iz sela oko Vrginmosta, a crkva je srušena.

On kaže da je vlast nakon Drugog svetskog rata vodila politiku zaborava genocida nad srpskim narodom i lažnog bratstva i jedinstva, te da nije dozvolila izgradnju porušenog hrama na mestu stradanja Srba.

Narod je, dodaje Linta, sopstvenim sredstvima podigao Spomen dom 1969. godine, ali je vlast Franje Tuđmana, posle zločinačke akcije „Oluja“ 1995. godine Spomen dom preimenovala u „Hrvatski dom“, preneo je Tanjug.

© grad-glina.hrNaslovna strana zvanične veb prezentacije grada Glina u Hrvatskoj - sa rubrikom o Tompsonu
Pokolj Srba u Glini dokaz genocidnog karaktera NDH - Sputnik Srbija
Naslovna strana zvanične veb prezentacije grada Glina u Hrvatskoj - sa rubrikom o Tompsonu

Linta ističe da se u Hrvatskoj vodi politika negiranja genocida nad srpskim narodom, koju podržava većina hrvatskog naroda, na čelu sa Katoličkom crkvom, hrvatskim veteranima i većinom političkih stranaka.

„Hrvatska nije spremna da se suoči sa svojom ustaškom prošlošću. Nije spremna da prizna počinjeni genocid nad Srbima i da zatraži pokajanje od srpskih žrtava i njihovih potomaka. Jedan od brojnih dokaza kontinuiteta ustaštva jeste i sramna i anticivilizacijska odluka Gradskog veća Gline iz 2014. godine kojom se zabranjuje obeležavanje i odavanje počasti žrtvama ustaškog pokolja“, navodi Linta.

On tvrdi da za većinu Hrvata „Hrvatski dom“ nije mesto sećanja na pokolj, a da o golgoti Srba u Glini odavno nema ni materijalnih dokaza ni simbola stradanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala