Ovako prolaze rasisti na stadionu: Otkaz na poslu i nema više utakmica

CC BY 2.0 / inkiboo/vikipedija / Stadion Čelzija Stamford Bridž
Stadion Čelzija Stamford Bridž - Sputnik Srbija
Pratite nas
Fudbalski klub Čelzi ima dugu istoriju borbe protiv rasizma među svojim navijačima. Tokom 2015. godine pristalice ovog londonskog kluba su viđene čak i kako izbacuju crnog čoveka iz pariskog metroa.

Sada je fudbalski klub Čelzi izdao trajnu zabranu ulaska na stadion navijaču koji je navodno pokrenuo zlostavljanje na rasnoj osnovi fudbalera Mančester sitija Rahima Sterlinga tokom utakmice ova dva kluba, koja se igrala na „Stamford Bridžu“ 8. decembra 2018. godine, prenosi „Indipendent“.

Odluka kluba je usledila nakon dugotrajne policijske istrage, koja je dovela do suspenzije još pet pristalica londonskih „plavaca“.

Verovali ili ne — klub je zaposlio tim čitača sa usana da utvrde šta je tačno skandirano na tribinama.

Krivična prijava nije podneta, a klub je objasnio da Tužilaštvo i nije utvrđivalo da li je počinjeno krivično delo, već se orijentisalo na to — da li je došlo do kršenja pravila i odredbi za kupovinu ulaznica i za ponašanje na sportskim priredbama.

Klub je ponašanje nazvao „gnusnim“ i ponovio je svoj stav o „nultoj toleranciji“ prema rasizmu.

Počinitelj je 60-godišnji Kolin Ving, bivši menadžer u Britanskoj multinacionalnoj telekomunikacionoj holding kompaniji, prenosi „Dejli Mejl“.

Ving je, navodno, Sterlinga „častio“ pogrdnim rečima koje su imale prefiks „crno“. U intervjuu za „Dejli Mejl“, Ving je rekao da ga je „duboko sramota“ zbog sopstvenog ponašanja.

„Osećam se stvarno loše“, dodao je.

„Ali nisam ga nazvao crnim, nazvao sam ga mančesterskim“.

A onda je rekao da nudi „bezrezervno izvinjenje“.

„Čak i ako nije bio rasistički, nije u redu ono što sam rekao. Čak je i psovanje loše — ali ponelo me i zaneo sam se“, rekao je Ving.

„Potpuno sam isključen iz svega, izgubio sam posao, sezonsku kartu i pristup stadionu, tako da su svi dobili ono što su želeli. Zašto me sada posle svega ne ostave na miru?“, završava Ving.

Snimci Kolina Vinga kako vrišti na Sterlinga kružili su internetom, a Sterling je dobio podršku zbog zlostavljanja i smejanja koje je pretrpeo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala