Otkriće u Izraelu koje menja sve što smo znali o Bliskom istoku

Pratite nasTelegramOdyssey
Izraelski arheolozi su pre početka izgradnje auto-puta blizu Jerusalima otkrili 9.000 godina staro, veliko neolitsko naselje i to pet kilometara udaljeno od prestonice te zemlje.

Radi se o najvećem naselju iz mlađeg kamenog doba do sada otkrivenom u Izraelu i na Bliskom istoku. Tu je, prema proceni arheologa, živelo između 2.000 i 3.000 stanovnika, što je veličina uporediva sa današnjim većim gradom i tada se moglo smatrati metropolom, pišu izraelski mediji, pozivajući se na navode državne Uprave za starine, a prenosi B 92.

„Prvi put smo u Izraelu otkrili tako veliko naselje iz razdoblja neolita“, rekli su arheolozi Hamudi Kalaili i Jakob Vardi.

„Ostatke naselja starog 9.000 godina otkrili smo samo nekoliko desetina centimetara ispod površine zemlje, blizu grada Moce. Smatramo da je to prekretnica u istraživanju praistorijskih naselja, zbog veličine i dobro očuvanih artefakata“, rekao je Vardi i dodao:

„Ovo arheološko nalazište će iz temelja promeniti ono što smo do sada znali o periodu neolita.“

Do sada se, naime, verovalo da područje Judeje nije bilo naseljeno i da su takva nalazišta postojala samo sa druge strane reke Jordan.

Praistorijska Moca bi se po tadašnjem broju stanovnika mogla uporediti sa današnjim Jerusalimom ili Tel Avivom. Ljudi koji su tamo živeli održavali su trgovačke i kulturne veze sa stanovnicima Anadolije, budući da odande potiču predmeti od vulkanskog stakla (opsidijana) koji su otkriveni na nalazištu.

Stanovništvo se bavilo lovom, stočarstvom, posebno uzgojem ovaca i poljoprivredom.

Na lokalitetu su pronađene hiljade vrhova strela, sekire, noževi, nakit, figure i male kamene narukvice koje su verovatno nosila deca, ali i veliko skladište mahunarki čije je seme očuvano, uprkos starosti nalazišta.

„Hiljadama godina pre izgradnje piramida, u periodu neolita, više stanovnika je živelo u stalnim naseljima. Manje su se selili, a više su se bavili poljoprivredom“, pojasnio je Vardi.

Arheolozi su u Moci pronašli i ostatke velikih zgrada sa prostorijama za stanovanje, javnim dvoranama i mestima za molitvu, kao i uske uličice. Sve to ukazuje da je planiranje izgradnje u tom gradu bilo na vrlo visokom nivou.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala