Nemačka odbila poziv Amerike da učestvuje u antiiranskoj misiji u Persijskom zalivu

© AP Photo / Thomas HaentzschelNemački brod
Nemački brod - Sputnik Srbija
Pratite nas
Berlin ne razmatra mogućnost učešća u američkoj strategiji maksimalnog pritiska u Persijskom zalivu, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Nemačke.

„SAD su nedavno predstavile jednom broju svojih saveznika, među kojima je i Nemačka, svoju koncepciju misije za monitoring voda u Persijskom zalivu i pozvali su ih da učestvuju u njoj. Federalna Vlada je to primila k znanju, ali nije dala nikakvo obećanje. Ministar inostranih poslova Mas je više puta naglašavao da, po njegovom mišljenju, prioritet treba da bude smanjenje napetosti diplomatskim naporima. Mi se nalazimo u tesnom kontaktu sa Francuskom i Velikom Britanijom. Za nas je isključeno učešće u američkoj strategiji maksimalnog pritiska“, saopštili su u nemačkom MIP-u.

Podsetimo, SAD su ranije i zvanično pozvale Nemačku da im se pridruži u vojnoj misiji za borbu protiv agresije Irana.

U petak, 22. jula, Korpus čuvara Islamske revolucije u Iranu zarobio je tanker koji plovi pod zastavom Velike Britanije u Ormuskom moreuzu, nakon što je on navodno prekršio međunarodna pravila. Sproveli su brod u luku „Bender Abas“. Posada tankera, koju čine 23 osobe, uključujući i troje Rusa, ostala je na brodu.

Incident sa britanskim tankerom je zapravo odgovor iranskih vlasti na potez Britanskog Gibraltara, koji je 4. jula zadržao iranski tanker. Brod „Grejs 1“ bio je osumnjičen za navodno kršenje sankcija EU protiv Sirije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala