Mleko u tetrapaku ili boci — šta je zdravije?

CC0 / Pixabay / Mleko u staklenim bocama
Mleko u staklenim bocama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom istorije mleko se pakovalo na različite načine — od plastičnih vrećica i staklenih boca, do kartona i tetrapaka.

Ako ste ekološki osvešćen potrošač, možda ste se zapitali da li su sve te kutije u koje se pakuje mleko loše za okolinu i da li bi se „prebaciti“ na korišćenje staklenih boca.

Po nedavnoj studiji istraživača sa Instituta za istraživanje energije i okoline (IFEU) iz Hajdelberga odgovor je — negativan.

A šta je sa sokovima?

Nedavno sprovedena studija o recikliranju kartonske ambalaže za mleko ukazuje na to da ne grešite ako koristite mleko u „tetrapaku“, a isto vredi za voćne sokove i za ostale napitke koji se pakuju na isti način.

Nemački naučnici podsećaju da se spomenuti napici pakuju u višeslojnu kartonsku ambalažu, a najveći deo kutije čini karton. Osim kartona u tetrapaku se nalaze četiri tanka sloja plastike, koji štite tečnost, i sloj aluminijuma. Na osnovu analize različitih činilaca, poput proizvodnih metoda i vremena utrošenog za proizvodnju, nemački naučnici su ustanovili da, sa ekološkog stanovišta, kartonska ambalaža za okolinu nije ništa štetnija od boca.

CC0 / Pixabay / Mleko iz tetrapaka
Mleko u tetrapaku ili boci — šta je zdravije? - Sputnik Srbija
Mleko iz tetrapaka

Pokazalo se da je u sedam od osam kategorija studije, poput klimatskih promena i kiselosti tla, kartonska ambalaža za mleko bila bolji izbor od povratne boce. Ali prednost za okolinu, kažu autori studije, nije toliko očigledna kada je posredi ambalaža za pakovanje voćnih sokova.

Plastične boce koje se ne mogu ponovno koristiti bile su najgori izbor u poređenju sa kartonskom ambalažom, jer se u izradi takvih PET boca troši puno materijala za pakovanje i proizvodnju, pa se ređe recikliraju, preneo je hrvatski portarl Ekspres.

Duga istorija ambalaže i reciklaža

Tokom istorije mleko je pakovano na različite načine. Početkom 20. veka uvedene su staklene boce, ali pokazalo se da kao ambalaža one imaju nekoliko nedostataka: teške su i lomljive i moraju se ispirati pre ponovnog punjenja, što je predstavljalo problem mlekarama.

Od 1960. godine na tržište mleka ušle su nove vrste ambalaže, većinom kartonske kutije, ali i plastične boce i plastične vrećice. Danas se koriste razne vrste ambalaže.

Gotova ambalaža šalje se u mlekare umotana u velike rolne, a jedna rolna ima preko 8.000 pakovanja za količinu mleka od jednog litra. Jedan kamion dnevno može prevesti oko pola miliona tako namotanih pakovanja. Kad bi se ista količina slala u bocama bila bi potrebna 24 kamiona, pa se na taj način potrošnja goriva i izduvnih gasova koji zagađuju vazduh na putevima smanjuje za 24 puta.

U mnogim zemljama sveta prazna ambalaža od mleka se reciklira. U fabrikama papira ambalaža se meša sa vodom da bi se slojevi razdvojili i da bi preostao koristan karton, koji se ponovno meša sa vodom kako bi se proizveli novi proizvodi od recikliranog papira.

Plastika i aluminijum u posebnim fabrikama se recikliraju i koriste kao gorivo. Tetrapak kutije se mogu iseći na sitne komadiće, da bi se potom u posebnim fabrikama i naročitom tehnikom presovale u daske različite debljine, od kojih se na kraju izrađuje nameštaj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala