Ko je kriv što srpski sportisti nisu bili na Univerzijadi?

© Sputnik / Dejan SimićZastave Rusije i Srbije
Zastave Rusije i Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vest da srpski studenti prvi put u istoriji nisu učestvovali na Letnjoj univerzijadi, zbog nedostatka finansijskih sredstava, odjeknula je u javnosti, a pitanje koje se logično nameće je ko je kriv za to.

Aktuelno rukovodstvo Univerzitetskog sportskog saveza (USSS) na čelu sa Dejanom Madićem, bivše rukovodstvo USSS-a koje je predvodio Siniša Jasnić, Ministarstvo omladine i sporta ili možda svi zajedno.

Sve to se dešava samo 10 godina nakon što je Beograd organizovao spektakularnu Letnju univerzijadu, a Srbija osvojila čak 19 medalja.

Iz Ministarstva nisu zvanično reagovali, ali suština problema je u tome da Ministarstvo omladine i sporta po zakonu ne može da prebaci finansijska sredstva USSS-u, dok Savez ne vrati u budžet neopravdano potrošena sredstva.

Objašnjenje iz USSS-a da je spornih 3,7 miliona dinara potrošio prethodni predsednik Jasnić nije dovoljno, jer USSS mora da pokrene tužbu za pojedinačnu odgovornost, a prvostepeni sud je presudio u korist Jasnića.

U svakom slučaju, dok se vodi taj „rat“ kolateralna šteta su srpski studenti sportisti.

Na konkretno pitanje Tanjuga da li je mogla da se spreči bruka izostajanjem sa Letnje univerzijade u Napulju odgovorio je sportski direktor USSS-a Miloš Obradović, pošto je predsednik Madić na odmoru.

„Naravno da je moglo da se spreči, ukoliko neko želi da prevaziđe probleme on će i naći model da ih prevaziđe. Mi smo bezbroj puta pisali Ministarstvu i nama je na jednom od sastanaka rečeno da oni nisu dužni nama da odgovaraju. Da je postojala volja u Ministarstvu taj problem bi se rešio, kao što se rešavalo sa određenim ministarstvima prethodnih godina. Ovo je neka vrste osvete, jer nam traže da vratimo pare koje nismo trošili“, rekao je Obradović.

On je dodao da je USSS na kolenima, da nema kancelarije, a ranije su mu bile isključene struja i voda.

„Zbog volje određenih ljudi, koji su naneli veliku štetu univerzitetima, jer ovako su kažnjeni studenti najviše. Kako sada izgleda, cilj Ministarstva je da ugasi USSS i da on ne bude finansiran, iako smo mi domaćini Evropskih igara naredne godine. Umesto da budemo ponosni na taj veliki projekat, mi se skoro tri godine bavimo ’nečasnim stvarima‘, prepucavamo se preko medijima, što nam nije cilj.“

Prema njegovim rečima, rukovodstvo USSS-a imalo je i razgovore sa premijerkom Anom Brnabić.

„Ona se žena trudi, ali mi mislimo da je ona obmanuta i da ne dobija sve informacije od resornog ministra“, poručio je Obradović, koji je bio član Skupštine USSS u vreme dok je Jasnić bio predsednik.

Evropske letnje univerzitetske igre biće održane u Beogradu od 12. do 25. jula 2020. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala