Holandija odbila zaključke nemačkog istražitelja o padu malezijskog aviona MH17

© Sputnik / Igorь Maslov / Uđi u bazu fotografijaEksperti iz Holandije i Malezije rade na mestu rušenja malezijskog aviona „Boing“ na letu MH17 iz Amsterdama za Kuala Lumpur
Eksperti iz Holandije i Malezije rade na mestu rušenja malezijskog aviona „Boing“ na letu MH17 iz Amsterdama za Kuala Lumpur - Sputnik Srbija
Pratite nas
Holandski istražitelji odbili su da prihvate potencijalno inovativne nove materijale u slučaju pada aviona MH17 od nemačkog privatnog istražitelja Jozefa Reša i nisu uzeli u obzir te materijale u svojoj prezentaciji prošlog meseca, izjavio je Reš.

On je rekao da je taj materijal odbila Zajednička istražna grupa pod rukovodstvom Holandije, nakon što je ih on zamolio da ih objave.

Reš je istakao da njegovi materijali uključuju važne nove informacije, uključujući audio-zapise o vazdušnom saobraćaju u toj oblasti na dan incidenta, snimke komunikacije ukrajinskih vojnika, snimke povezane sa letom predsednika Rusije Vladimira Putina iz Brazila u Moskvu na dan pada aviona, lične snimke pilota o incidentu i druge dokaze.

Nijedna od tih informacija nije iskorišćena u junskoj prezentaciji Istražne grupe, u kojoj su ponovljene ranije tvrdnje da je MH17 „oboren ruskom raketom ’buk‘“, naglasio je istražitelj.

„Naša najviša moguća bezbednost, ako se uopšte može garantovati, može se osigurati javnim saopštenjem, zajedno sa obelodanjivanjem informacija Istražne grupe i tužioca“, insistirao je Reš, objašnjavajući da želi da vidi javno obelodanjivanje njegovih informacija bojeći se za svoj život nakon što je dobio nekoliko pretnji smrću zbog svog istraživanja.

Istražitelj je rekao da je spreman da otkrije ime svog izvora istražiteljima međunarodne grupe i pruži im druge važne informacije, uključujući navodne tajne dokumente za koje se ranije smatralo da su uništeni, a koji sadrže beleške neimenovanih visokih zvaničnika i političara i obaveštajnih agenata, kao i „dodatne dokumente“ o čijem sadržaju je rekao da ne može da raspravlja zbog zabrinutosti za svoju bezbednost.

Istražna grupa tek treba da odgovori Rešu, dok su mu holandski tužioci napisali pismo rekavši da će njegova ponuda biti „uzeta u obzir“, ali i dodajući da je njegov zahtev za objavljivanje informacija „veoma neobičan“ i da može da „nanese štetu“ istrazi. Tužioci su mu savetovali da se umesto toga žali nemačkim tužiocima.

Holandski tužioci su mu rekli da svoje materijale može da pošalje Zajedničkoj istražnoj grupi preko specijalnog onlajn obrasca.

Ranije je Moskva pozvala grupu na čelu sa Holandijom koja istražuje pad malezijskog aviona na letu MH17 u julu 2014. godine iznad istočne Ukrajine da se usredsredi na nepristrasnu analizu dostupnih podataka. Poslednje tvrdnje Istražne grupe malezijski premijer je ocenio kao politički motivisan lov na veštice protiv Rusije.

Jozef Reš istražuje ovu avionsku nesreću od 2014. godine kao privatni istražitelj.

Pad malezijskog aviona

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su pak izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini i za obaranje optužili Ukrajinu. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.

Radi istrage o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

Međunarodna istražna grupa predstavila je preliminarne rezultate istrage o padu aviona na letu MH17 na istoku Ukrajine. Ona tvrdi da je malezijski „boing 777“ oboren raketnim sistemom „Buk“, koji pripada 53. raketnoj brigadi Vojske Rusije iz Kurska. Istražna grupa smatra da je „Buk“ dovezen iz Rusije, a zatim vraćen. Moskva kategorički negira te optužbe.

Rusija je sprovela sopstvenu istragu u kojoj je zaključila da je MH17 oboren starijom verzijom rakete „buk“, proizvedene 1986. godine, koju je imala Ukrajina, a Rusija je postupno ispraznila svoje zalihe te rakete u okviru programa vojne modernizacije koja je počela u prvoj deceniji 21. veka. Ruska istraga je obuhvatila opsežne studije forenzičkih dokaza, kao i dosad neviđenu deklasifikaciju prethodno tajnih podataka o naprednom vojnom hardveru i složenom eksperimentu odbrambenog koncerna „Almaz-Antej“, proizvođača „Buka“, kako bi utvrdila ko je oborio avion.

Prošlog meseca, nakon objavljivanja poslednjih tvrdnji Zajedničke istražne grupe, koje uključuju imenovanje trojice ruskih državljana i jednog državljanina Ukrajine za osumnjičene u ovom slučaju, Moskva je odbacila optužbe i ponovo pozvala na nepristrasnu istragu. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da bi Moskva mogla da prizna rezultate istrage samo ukoliko bude mogla da učestvuje u njoj. Malezijski premijer Mahathir Mohamad takođe je odbacio tvrdnje ove istražne grupe, rekavši da Kuala Lumpur „nije zadovoljan“ zbog istrage, „jer je od samog početka to bilo političko pitanje o tome kako optužiti Rusiju“ za obaranje aviona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala