Gore Sibir, Aljaska i Arktik, požari vidljivi iz svemira

Pratite nasTelegramOdyssey
Naučnici već neko vreme upozoravaju na to da se područje Arktika zagreva dvostruko brže od ostatka planeta, ali izgleda da je situacija postala posebno loša nakon najtoplijeg juna u istoriji merenja temperature na planeti.

Arktik poslednjih mesec dana bukvalno gori, prenosi „Indeks“ i navodi da se od Grenlanda, preko Sibira, do Aljaske ogromni požari i oblaci dima nadvijaju nad severnom Zemljinom hemisferom, a šteta koju prave je ogromna.

Reč je o ogromnim požarima koji se vide i iz svemira, a kako prenosi „Gardijan“, od juna do sada na području Arktika bilo ih je više od 100.

Najgore je na području Aljaske i Sibira, gde su požari najveći, neki čak tolikih razmera da zahvataju površinu na kojoj bi moglo da se smesti 100.000 fudbalskih terena.

​Kako se procenjuje, jedan požar koji je goreo u Kanadi u državi Alberti zahvatio je površinu veću od 300.000 fudbalskih terena.

Kler Nulis iz Svetske meteorološke organizacije objavila je u sedištu UN u Ženevi zastrašujuće podatke u vezi sa tim požarom i okolnostima koje su do njega dovele.

Ona je rekla da je ove godine prosečna temperatura za jun u delovima Sibira u kojima je došlo do požara i do 10 stepeni Celzijusa viša nego što su to bile temperature u razdoblju od 1981. do 2000. godine.

Osim toga, objavljeno je i da su arktički požari samo tokom juna proizveli 55 megatona ugljen-dioksida.

Šumski požar   - Sputnik Srbija
U Sibiru gori 1,6 miliona hektara šume

Sam po sebi, taj podatak mnogima neće biti jasan, ali kada ga uporedimo s činjenicom da toliko ugljen-dioksida proizvodi Švedska na godišnjem nivou, taj podatak postaje strašan, navodi „Indeks“.

Pored toga, 55 megatona ugljen-dioksida je otpušteno samo u požarima tokom juna. Od početka godine na tom području je proizvedena 121 megatona tog gasa. To je jednako godišnjoj količini ugljen-dioksida koju proizvede Belgija.

„Gardijan“ navodi da bi ti požari mogli da ubrzaju klimatske promene.

U članku se dodaje da ti požari ispuštaju štetne zagađivače vazduha, uključujući čestice otrovnih gasova kao što je ugljen-monoksid.

U Rusiji je čak 11 od 49 regija zahvaćeno požarima.

Tomas Smit, geograf životne okoline pri Londonskoj školi ekonomije, za „Ju-Es-ej Tudej“ kaže da ovakvi požari nisu zabeleženi tokom 16 godina korišćenja satelita na tom području.

​Dodaje da će oni dovesti do velikog globalnog zagrevanja zbog velike količine ugljen-dioksida koju stvaraju.

Smit ističe da je količina ugljen-dioksida koju su proizveli požari Arktičkog kruga samo tokom juna 2019. godine veća od količine ugljen-dioksida proizvedene u istom području svakog juna od 2010. do 2018. godine.

Prema izveštaju „NASA Ert obzervatori“, požari stvaraju štetu i na područjima koja nisu direktno zahvatili. Naime, oni javljaju kako se oblaci dima šire Rusijom i utiču na kvalitet vazduha.

Stručnjak za atmosferu Santijago Gaso je na Tviteru objavio da su sibirski požari stvorili dimni poklopac koji se proteže preko četiri i po miliona kvadratnih kilometara središnje severne Azije.

Kako javlja „Vajs“, pozivajući se na „Moskov tajms“, gusti dim već je obavio brojne ruske gradove, pa je disanje otežano.

Dodaje se da je lokalno stanovništvo pokrenulo peticiju kako bi pritisnulo vlasti da proglase vanredno stanje. Peticiju je do sada potpisalo više od 400.000 ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala