Fajez Saradž: Rat u Libiji se završava porazom Haftarovih snaga

CC BY 3.0 / Patrick André Perron / Tripoli, LibyaPogled na libijski Tripoli
Pogled na libijski Tripoli - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rat u Libiji će se završiti porazom snaga komandanta Libijske nacionalne armije Halife Haftara, izjavio je za Sputnjik predsednik Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fajez Saradž.

„Znaci završetka rata naziru se sa napredovanjem naših snaga. Rat će se završiti porazom agresora, kako bi se Libijci vratili na put pomirenja kojem je on hteo da naškodi“, rekao je Saradž.

Snage Vlade nacionalnog jedinstva neće prekinuti ratna dejstva sve dok se Haftarove formacije ne vrate na predratne položaje, istakao je Saradž.

Prema njegovim rečima, vladine snage ostvaruju zakonsko i suvereno pravo na zaštitu otadžbine i grada i pružaju nadu Libijacima u izgradnju građanske i demokratske države.

Govoreći o predsedničkim i parlamentarnim izborima, Saradž smatra da će oni moći da budu održani do kraja ove godine.

Saradž je naveo da strane države nisu inicirale posredovanje u rešavanju vojnog sukoba u Libiji.

„Ne postoje nikakvi napori za posredovanje za okončanje rata. Postoje samo izjave i apeli brojnih državnih lidera koji pozivaju da se zaustave vojna dejstva i vrati na put političkog rešenja“, odgovorio je Saradž na pitanje da li su neke strane države davale predloge za posredovanje u rešavanju sukoba u Libiji.

On je takođe izrazio nadu da će Rusija učestvovati u rešavanju libijskog vojnog konflikta.

„Nadamo se da će Rusija igrati pozitivnu ulogu u rešavanju krize u Libiji. Rusija je velika država, a velike države su odgovorne za očuvanje mira i bezbednosti na planeti. Ova odgovornost obavezuje je da se suprotstavi svakog agresiji i da bude spremna da interveniše kako bi postigla pravedan mir“, naglasio je Saradž.

Komandant Libijske nacionalne armije maršal Halifa Haftar naredio je početkom aprila svojim snagama da počnu ofanzivu na Tripoli kako bi ga „oslobodile od terorista“. Oružane formacije lojalne Vladi u Tripoliju objavile su nakon toga početak operacije „Vulkan gneva“ protiv Haftarovih snaga.

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala