Britanski list objašnjava zašto Zapad ne sme da izgubi Tursku

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaViktorijina kula u Vestminsterskoj palati u Londonu
Viktorijina kula u Vestminsterskoj palati u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zapad treba da sačuva Tursku kao saveznika, bez obzira što Rusija i Kina pokušavaju aktivno da vrše uticaj na ovu republiku, smatra komentator časopisa „Tajms“.

„Moramo da sačuvamo Erdogana u našem timu, dok Rusija i Kina pokušavaju da izvrše uticaj na Ankaru“, navodi u svom članku za „Tajms“ Majkl Berli iz analitičkog centra „LSE ideas“.

Berli piše da je kriza u odnosima SAD sa Turskom nastala zbog kupovine četiri diviziona ruska protivvazdušna raketna sistema S-400. Ankara je krenula na ovaj korak, nakon što je Vašington odbio da proda Turskoj svoje sisteme „Patriot“.

Autor dalje navodi da predsednik SAD Donald Tramp ima dobre odnose sa liderom Redžepom Tajipom Erdoganom, dok sam Erdogan sa podozrenjem gleda na SAD, jer smatra da je Vašington bio umešan u pokušaj državnog udara u Turskoj 2016. godine.

Berli tvrdi da SAD čekaju kada će se Turska vratiti u „zapadni zagrljaj“. To je povezano sa nesigurnim ekonomskim stanjem republike i sa padom popularnosti predsednika Erdogana.

Rusija, piše dalje autor, želi da Ankara izađe iz NATO. Iz tog razloga, smatra autor članka, Moskva je zatvorila oči na to što je turska vojska 2015. godine oborila ruski lovac, a godinu dana kasnije je bio ubijen ruski ambasador.

Po njegovom mišljenju, još uvek je rano govoriti da li je Turska izgubljena. U bliskoj budućnosti će biti jasno da li će „Kina doći sa svojim inovacijama, ili će se „Rusija pokazati kao nepouzdani prijatelj“.

Međutim, i EU i SAD, po mišljenju autora ovog članka, treba dobro da razmisle pre nego što „izgube“ Tursku, i to zbog nekoliko ruskih raketa koje je Erdogan kupio.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala