Američki senatori traže jače antiruske sankcije za mešanje u izbore, ali samo ako se ono ponovi

© REUTERS / ERIN SCOTTZgrada Senata SAD u Vašingtonu
Zgrada Senata SAD u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki republikanski senator Marko Rubio i njegov demokratski kolega Kris van Holen predlažu da američki vojni budžet treba da uključi mogućnost proširenja sankcija zbog „mešanja u izbore“ protiv energetskog, bankarskog i odbrambenog sektora Rusije, ali samo ako se takvo mešanje utvrdi u budućnosti, navodi se u pismu senatora nadležnim odborima.

Predstavnički dom i Senat se trenutno bave usklađivanjem obimnog američkog budžeta za odbranu. Ovaj predlog zakona može da sadrži odredbe koje nisu direktno povezane sa odbranom.

Rubio i Van Holen navode da verzija vojnog budžeta koju razmatra Predstavnički dom sadrži amandman poslanika Breda Šermana i Maksin Voters. U ovom amandmanu se predlaže da se već sada američkim firmama zabrani trgovanje ruskim državnim dugom. Amandman takođe zahteva da nacionalna obaveštajna služba u roku od 30 dana nakon svakih izbora izvesti da li se Rusija mešala u te izbore i, u slučaju da obaveštajne službe ili Kongres imaju bilo kakve sumnje u to, sankcije protiv državnog duga budu produžene automatski.

„Iako je amandman Šermana i Votersove korak u pravom smeru, smatramo da ga treba promeniti i ojačati“, saopštili su senatori. Oni su istakli da će uticaj sankcija protiv državnog duga Rusije biti ograničen zbog dobre fiskalne discipline ruskog budžeta. Rusija, između ostalog, ima mali državni dug, izbalansiran budžet i velike devizne rezerve, upozoravaju senatori.

„Pored toga, ako navedemo da će sankcije biti posledica za buduće mešanje, stvorićemo značajniji efekat obuzdavanja nego ako ih kažnjavamo unapred“, smatraju senatori Rubio i Van Holen.

S tim u vezi oni predlažu da se sankcije uvedu protiv državnog duga samo ukoliko se ustanovi da se Rusija ponovo mešala u izbore u SAD. Pritom, američki senatori zahtevaju da se za to „mešanje“ predvide dodatne sankcije protiv energetskog, bankarskog i odbrambenog sektora ruske ekonomije.

Takođe se predlaže da se u paket uključe sankcije protiv „oligarha i visokih političkih ličnosti“, koji bi, prema mišljenju američkih obaveštajnih službi, mogli da stoje iza mešanja u američke izbore. Sve te odredbe su uključene u predlog zakona ovih senatora za pooštravanje sankcija, koji je poznat pod skraćenicom DETER. Predlog zakona još nije prošao u Kongresu.

Sjedinjene Američke Države optužile su Rusiju za mešanje u izbore 2016. godine, što Moskva kategorički negira.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala