Vučić: Iz Rusije nam stiže još helikoptera, oklopnih vozila i tenkova

© Tanjug / RADE PRELICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas veliku zahvalnost Ruskoj federaciji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu za 10 oklopno-izviđačkih vozila BRDM-2MS, koje je Vojska Srbije dobila na poklon i podvukao je da se ne radi o starim vozilima, već o novijem modelu, koji je Rusija modernizovala.

„Ova vozila su važna za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta i imaju preventivno dejstvo. Mi nemamo nikakvih osvajačkih planova“, rekao je Vučić u razgovoru sa pripadnicima kopnenog roda Vojske Srbije u Nišu, na prezentaciji novih BRDM-2MS i istakao je da ta vozila znatno dižu borbenu gotovost naših vojnih snaga.

Obilazeći dobijena vozila, u društvu sa načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem i ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, Vučić je zamolio ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka da prenese zahvalnost predsedniku Putinu i ministru odbrane Sergeju Šojguu za veliku podršku koju su pružili Srbiji.

„Hvala Putinu i Šojguu na ogromnoj podršci rodu kopnene vojske Srbije. To je ogromna podrška za naše izviđačke jedinice. Ovaj poklon snaži našu gotovost“, rekao je on.

On je, osvrnuvši se na kritike da je Srbija navodno dobila vozila iz 1962. godine, kazao da se ne radi o „starinskom oružju“, kako neki tvrde, već da smo dobili gotovo potpuno nova vozila, koja imaju veću zaštitu, panoramski nišan i koja mogu da pucaju u pokretu, za šta Vojska Srbije do sada nije imala mogućnost.

© Tanjug / RADE PRELICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Vučić: Iz Rusije nam stiže još helikoptera, oklopnih vozila i tenkova - Sputnik Srbija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Preneo je da u vozilu posada od pet pripadnika može da izdrži 24 časa, dodajući i da je to vrhunsko izviđačko vozilo.

Vučić je istakao i da se radi o poklonu Ruske federacije i Putina, što građani Srbije treba da znaju.

„Nismo ništa platili. Ponosan sam i srećan. Hvala bratskom ruskom narodu i ruskoj državi. Pošto je trenutno moderno da se govori protiv Putina, ja neću biti moderan i zahvaljujem se predsedniku Rusije“, poručio je on.

Istakao je da su Rusi izradili odlično vozilo za sebe za najteže moguće uslove, iz kojeg se može pucati u pokretu i iz kog se neprijatelj može videti u krugu od 360 stepeni.

Ukazao je i da su Rusi kompletnu modernizaciju vozila izvršili i da su u to uložili veliki novac.

„Ovo je vozilo koje ima upotrebnu vrednost i koje na ozbiljan način povećava našu borbenu gotovost“, uveren je on.

© Tanjug / RADE PRELICPrikaz oklopno-izviđačkih vozila BRDM 2, Niš
Vučić: Iz Rusije nam stiže još helikoptera, oklopnih vozila i tenkova - Sputnik Srbija
Prikaz oklopno-izviđačkih vozila BRDM 2, Niš

Na pitanje kada ćemo da dobijemo preostalih 20 vozila BRDM, predsednik Srbije je izrazio uverenje da ćemo i njih i još 10 tenkova dobiti do kraja godine, ukazujući da su i ova oklopna vozila stigla, i pored protivljenja mnogih.

Predsednik je naveo da se očekuje da još nešto stigne kao donacije Rusije, ali i ono što je Srbija naručila i platila, a to su helikopteri, pre svega — četiri MI 35, kao i tri Mi-17.

Vučić je rekao da je Mi-17 možda i najbolji helikopter koji postoji.

„Mi ćemo ih upotrebiti za prevoz jedinica i interevencije, gde god se dešava nešto gde je nepohodna hitna intervencija. Već smo ih kupovali, i kupovaćemo“, rekao je Vučić.

On je ukazao da helikopteri Mi-35 imaju ogromnu vatrenu moć, „zastrašujuću“, posebno kada rade u parovima.

Ponovio je danas da vojnicima, a tako i oficirima, sledi značajno povećanje plata i ove godine, a veruje da će to biti slučaj i sledeće, jer država stalno snaži.

Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko je izrazio zahvalnost Vučiću zbog njegovog čvrstog stava u korist razvoja rusko-srpskih odnosa i saradnje.

© Tanjug / RADE PRELICBRDM 2
Vučić: Iz Rusije nam stiže još helikoptera, oklopnih vozila i tenkova - Sputnik Srbija
BRDM 2

„Rusija je spremna i biće spremna, i predsednik Putin je to rekao, i za vojnu i za vojno-tehničku saradnju sa Srbijom, polazeći od toga da jačanje oružanih snaga i operativne sposobnosti predstavlja neotuđivi deo suvereniteta i teritorijalnog integriteta države. Hvala. Nastavićemo u ovom pravcu“, rekao je Bocan-Harčenko.

Jedan od ruskih tehničara koji pomažu srpskoj vojsci prilikom puštanja u upotrebu pristiglih vozila kaže da su Srbi i Rusi bratski narodi i da su za braću spremni da učine sve.

„Za slovensko bratstvo i prijateljstvo spremni smo na sve. Da podržimo i ojačamo borbenu gotovost ne samo naše zemlje, nego i drugih. Mi smo braća“, rekao je ruski tehničar predsedniku Srbije.

Vučić je odgovorio:

„Sve ste lepo rekli. Hvala još jednom i sve najlepše vam želim“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala