Sputnjik se vraća u Litvaniju

© Sputnik / Alexei Danichev / Uđi u bazu fotografijaRadio Sputnjik
Radio Sputnjik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Litvanska radiodifuzna komisija odlučila je da obnovi pristup portalu Sputnjik Litvanija na teritoriji baltičke republike, saopštila je pres-služba resora.

„Kako je saopštio regulator, od 1. avgusta 2019. godine obnavlja se pristup resursu. Odluka je doneta nakon što je, navodno, sadržaj zaštićen autorskim pravima uklonjen sa sajta“, saopštio je Sputnjik Litvanija.

Kako se navodi, prema zakonu o autorskim pravima pristup blokiranom portalu treba da bude obnovljen u narednih pet dana, nakon što bude izbrisan sadržaj koji je zaštićen autorskim pravima i nakon što o tome bude obaveštena komisija.

Vlasti baltičkih zemalja više puta su ometale rad ruskih medija. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštavalo je da postoje očigledni znaci koordinisane politike tih država. Ministarstvo je isticalo da slučajevi medijskog uznemiravanja u baltičkim zemljama „jasno pokazuju šta u praksi predstavljaju demagoške izjave o posvećenosti Viljnusa, Rige i Talina principima demokratije i slobode govora“.

Konkretno, Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije je aprila 2014. godine odbilo da izda akreditaciju dopisnici agencije RIA Novosti Irini Pavlovoj, a vlasti nisu objasnile uzroke za to. Krajem maja ove godine na aerodromu u Viljnusu bio je pritvoren urednik Sputnjika Litvanija Marat Kasem, jer je, kako mu je objašnjeno, predstavljao „pretnju za nacionalnu bezbednost“. Kasemu je zabranjen ulazak u zemlju na pet godina. U julu je sud u Viljnusu odobrio odluku da se blokira sajt Sputnjik Litvanija. Glavni štab estonskih snaga odbrane nazvao je Sputnjik Estonija „zloslutnim propagandnim kanalom“, navodeći da agencija objavljuje saopštenja za javnost estonske vojske, ali sa „provokativnim“ naslovima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala