Ruski oklopnjaci izbliza: Kako je pojačana srpska vojska

© Tanjug / RADE PRELICBRDM 2
BRDM 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Vojska Srbije dobila je od Rusije 10 oklopno-izviđačkih vozila pešadije, unapređenu verziju BRDM-2MS, koja imaju bolju balističku zaštitu, duplo veći radijus kretanja i istovremeno praćenje dva cilja“, izjavio je danas načelnik Odeljenja za planiranje i razvoj u komandi Kopnene vojske pukovnik Vladan Milosavljević.

„Suštinska prednost je u tome što, u odnosu na stari model, imamo u vozilu i dva člana posade koji istovremeno mogu da osmatraju i vrše izbor cilja“, naglasio je Milosavljević.

Modernizovana BRDM-2 vozila su danas prikazana u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u niškoj kasarni „Mija Stanimirović“.

„Imamo 10 modernizovanih oklopnih BRDM-2MS, koji su kroz vojnotehničku pomoć Rusije isporučeni Srbije tokom protekle nedelje. Na ekspeditivan način smo hteli da istaknemo novo BRDM-2 vozilo i postojeći BRDM-2, koji je u upotrebi u JNA bio od 1967. do 1985. godine, ali je deo još uvek u operativnoj upotrebi", kaže Milosavljević.

Milosavljević ukazuje da vizuelno postoji velika sličnost, ali da su razlike suštinske.

© Tanjug / RADE PRELICPrikaz oklopno-izviđačkih vozila BRDM 2, Niš
Ruski oklopnjaci izbliza: Kako je pojačana srpska vojska - Sputnik Srbija
Prikaz oklopno-izviđačkih vozila BRDM 2, Niš

„Urađena je dodatna balistička zaštita, na nivou 3A, tako da je posada vozila obezbeđena od dejstva kalibra 12,7 i 14,5 milimetara sa fronta, a i sa boka od istog kalibra, ali pod uslovom da je projektil upućen pod uglom manjim od 30 stepeni“, objašnjava Milosavljević.

Takođe, urađena je i dodatna balistička zaštita na podu, a izvršeno je i dovarivanje određenih metalnih delova oklopa.

„Postavljen je i gumeno-plastični tepih unutar vozila“, dodao je Milosavljević.

Pukovnik Milosavljević je rekao i da je zamenjen benzinski motor od 140 konjskih snaga sa dizel motorom od 150 konjskih snaga, tako da sada vozilo može, umesto 750, da pređe 1.500 kilometara.

© Tanjug / RADE PRELICPrikaz oklopno-izviđačkih vozila BRDM 2, Niš
Ruski oklopnjaci izbliza: Kako je pojačana srpska vojska - Sputnik Srbija
Prikaz oklopno-izviđačkih vozila BRDM 2, Niš

„Vozila su modernizovali ruski specijalisti, koji nam pomažu da pregledamo komplete delova koje smo dobili. Osim tela vozila, svi sistemi su drugačiji, motor je nov, menjač takođe, ima sistem za plovljenje, sistem za upravljanje vatrom je promenjen tako da sada postoje dve nišansko-osmatračke sprave, jedna za komandira, a druga za nišandžiju. Kupola je žirostabilisana, što znači da iz ovog vozila može da se gađa iz pokreta“.

Objasnio je i da je uvezivanjem optoelektronike i panela, koji se nalaze unutar vozila i sistema za upravljanje vatrom, obezbeđen autotraking, tako da, kada se izvrši izbor cilja, dolazi do takozvanog zaključavanja na cilju i bukvalno otvara vatru bez dalje nužne kontrole od strane nišandžije.

Dodaje i da komandir ima neprikosnoveno pravo da, u slučaju izbora cilja koji je opasniji, preuzme potpuno kontrolu, ili da samostalno dejstvuje, prekidajući kontrolu od strane nišandžije.

Milosavljević dodaje da su borbeni kompleti, odnosno mitraljezi, ostali isti kao na starom modelu.

„Uređaj ima navigaciju, tako da može da se planira ruta i da se odredi pozicija samog vozila“, dodao je Milosavljević.

Sa dobijanjem još 20 vozila BRDM-2 biće moguće formiranje bataljona, jedinice velike mogućnosti, što će dodatno povećati operativnu gotovost Vojske Srbije.

Predstavljena je i univerzalna pokretna stanica za računanje cilja za gađanje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala