Ruski avion kreće u izviđanje iznad Norveške

CC BY 2.0 / Flickr / Rob Schleiffert / Ruski izviđački avion AN-30
Ruski izviđački avion AN-30 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski avion An-30B će od 29. jula do 2. avgusta obaviti posmatrački let iznad teritorije Norveške, saopštio je zvanični list Oružanih snaga Rusije „Crvena zvezda“.

„U okviru realizacije međunarodnog Sporazuma o otvorenom nebu, Rusija planira da izvrši promatrački let u ruskom izviđačkom avionu An-30B iznad teritorije Norveške. Posmatrački let iznad Norveške će se obavljati u periodu od 29. jula do 2. avgusta“, piše list pozivajući se na izjavu vršioca dužnosti direktora Nacionalnog centra za smanjenje nuklearne opasnosti Ruslana Šišina.

Maksimalan opseg leta biće 1.700 kilometara. Šišin je precizirao da će ruski posmatrački avion leteti maršrutom koja je dogovorena sa Norveškom, a norveški stručnjaci u avionu će kontrolisati korišćenje opreme za posmatranje i poštovanje odredbi predviđenih Sporazumom.

U istom periodu će američka i italijanska vojska obavljati posmatračke letove iznad teritorije Rusije.

Američki izviđački avion OS-135B će poleteti sa aerodroma „Kubinka“.

Sporazum o otvorenom nebu potpisali su u Helsinkiju 24. marta 1992. predstavnici 23 zemlje-članice OEBS-a. Rusija je ratifikovala sporazum u maju 2001. godine. Učesnice sporazuma mogu da lete preko teritorija drugih zemalja kako bi kontrolisale vojne aktivnosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala