Rusija predstavila UN svoje viđenje kolektivne bezbednosti u Persijskom zalivu

© AP Photo / Seth WenigSB UN
SB UN - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je predstavila UN svoju koncepciju kolektivne bezbednosti u Persijskom zalivu, rekao je Sputnjiku zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Vladimir Safronkov.

„Podneli smo Savetu bezbednosti UN i Generalnoj skupštini pod tačkom reda „sprečavanje oružanih konflikata“ koncepciju kolektivne bezbednosti u Persijskom zalivu kao zvanični dokument SB i Skupštine“, rekao je Safronkov.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova ranije je predstavilo koncepciju kolektivne bezbednosti u Persijskom zalivu. Dokument su predstavili predstavnicima arapskih država, Irana, Turske, „petorke“ stalnih članica SB UN, EU, Arapske lige i država BRIKS-a.

Među merama koje predlaže Moskva za jačanje bezbednosti u regionu su: odustajanje od stalnog raspoređivanja trupa vanregionalnih država iz zalivskih država, stvaranje demilitarizovane zone, otvaranje „vrućih linija“, razmena informacija o kupovini naoružanja i oružanim snagama. Rusija predlaže da se formira organizacija za bezbednost u koju bi ušle Rusija, SAD, Kina, Indija, EU i druge zainteresovane države.

Ranije danas državni sekretar SAD Majk Pompeo saopštio je da SAD nameravaju zajedno sa partnerima da osiguraju slobodu plovidbe u Ormuskom i drugim zalivima u regionu Persijskog zaliva.

Saopštenje MIP Rusije

Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da Amerikanci imaju za cilj razbijanje međunarodnog pravnog okvira u rešavanju krize na Bliskom istoku.

„Destruktivni stav Amerikanaca, koji je u suprotnosti sa razmišljanjem velike većine članica međunarodne zajednice, još jednom pokazuje politiku koja ima za cilj razbijanje međunarodne pravne baze za rešenje bliskoistočne krize koja je sadržana u rezolucijama SB UN, a koje je i Vašington podržao“, naglasili su u Ministarstvu.

Oni su obratili pažnju na obraćanje Džejsona Grinblata, specijalnog predstavnika SAD, na sednici SB UN 24. jula, u kojem je nagovestio beskorisnost traženja konsenzusa u bliskoistočnom rešenju krize u UN i beznačajnost rezolucija Saveta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala