Otkriće koje ukazuje da su biljke nastale 400 miliona godina pre nego što se mislilo

CC0 / Pixabay / Morska obala
Morska obala - Sputnik Srbija
Pratite nas
Fosili pronađeni u Indiji 2017. godine stari su 1,6 milijardi godina i nalik su crvenim algama. Mogli bi biti najstarije biljke na svetu, objavili su naučnici koji će zbog tog otkrića možda morati da izmere i vreme nastanka života na zemlji.

Istraživači su te majušne, višećelijske fosile opisali kao dve vrste crvenih algi koje su živele u plićacima s bakterijama.

Do sada su se najstarijim biljkama na Zemlji smatrali 1,2 milijarde godina stari fosili crvenih algi, koji su pronađeni na kanadskom Arktiku.

Stručnjaci kažu da oblik fosila odgovara crvenoj algi, primitivnoj biljci koja se danas može naći na koralnim grebenima. Jedan njen oblik, poznat kao nori, uobičajen je sastojak sušija.

CC0 / Pixabay / Jedna vrsta primitivne crvene alge uobičajen je sastojak sušija
Otkriće koje ukazuje da su biljke nastale 400 miliona godina pre nego što se mislilo - Sputnik Srbija
Jedna vrsta primitivne crvene alge uobičajen je sastojak sušija

„Suši se mogao praviti pre 1,6 milijardi godina“, našalila se geobiologičarka iz Švedskog prirodnjačkog muzeja, koja je vodila studiju objavljenu u naučnom časopisu „PLOS Biolodži“.

Zemlja je nastala pre otprilike 4,5 milijardi godina. Dokazi upućuju na to da se život pojavio u obliku morske bakterije pre otprilike 3,7 do 4,2 milijarde godina. Tek mnogo kasnije u praistorijskim morima pojavile su se biljke i na kraju životinje.

Fosili su pronađeni u sedimentnim stenama bogatim fosfatima u centralnom delu Indije. Ti drevni ostaci sadrže unutarćelijske strukture koje su možda bile delovi mehanizma fotosinteze, procesa kojim biljke pretvaraju sunčevu svetlost u hemijsku energiju, preneo je hrvatski portal Dnevno.

Nuspojava fotosinteze je kiseonik, pa je pojava biljaka pomogla u stvaranju ovog gasa u atmosferi bez kojeg život na Zemlji ne bi bio moguć.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala