Ministar odbrane Bugarske: Platićemo F-16 do kraja jula

© REUTERS / Ints KalninsAmerički vojni avion F-16
Američki vojni avion F-16 - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Bugarska će prebaciti novac za F-16 u najskorije vreme, ako predsednik ne stavi veto na realizaciju budžeta“, izjavio je ministar odbrane zemlje Krasimir Karakačanov.

„Nakon toga će stupiti na snagu sporazum o njihovoj proizvodnji i isporuci“, rekao je Karakačanov, a prenosi agencija „Fokus“.

Ministar je takođe naveo da predsednik nije trebalo da blokira ratifikaciju sporazuma o kupovini F-16.

„Kao što ste videli na raspravi o vetu predsednika nije bilo novih argumenata — ni od strane opozicije, ni od vladajuće strane, koji su već rekli sve što su hteli. Ali kako god bilo, to je ustavno pravo predsednika i ja ga poštujem“, rekao je ministar.

Karakačanov je takođe ponovio da Bugarska nije mogla da izabere avione ruske proizvodnje.

„Ja nisam ni rusofil, ni amerikanofil. Zanima me samo dobro naoružanje bugarske vojske, i to savremeno naoružanje. Sa postojećim sankcijama Evropske unije reći ljudima da ćemo kupiti ruski avion znači — prevariti ih“, objasnio je ministar.

„MiG-29 je dobar avion i ja se trudim da osposobim najmanje desetak takvih aviona koje imamo, pre kraja svog mandata. Sada leti samo četiri od 15 aviona, ali F-16 je trenutno najbolja opcija“, rekao je Karakačanov.

Prošle nedelje je većinom glasova bugarski Parlament još jednom podržao ratifikaciju sporazuma o nabavci aviona F-16. Cena osam aviona je skoro 1,26 milijardi dolara i oni će biti isporučeni 2023. i početkom 2024. godine.

Vlada će pozajmiti deo sredstava za kupovinu od države, a njen ukupni iznos je skoro 360 miliona evra. Deficit budžeta za 2019. godinu zbog nabavke aviona je učetvorostručen — sa 0,5 na 2 odsto. Ranije je premijer Bojko Borisov izjavio da kupovina aviona nije predviđena budžetom, tako da će sredstva biti izdvojena iz rezervi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala