Kijev zove Tursku i Ameriku u pomoć za „vraćanje“ Krima

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaKrimski most preko Kerčkog moreuza
Krimski most preko Kerčkog moreuza - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stalni predstavnik predsednika Ukrajine za Krim Anton Korinjevič saopštio je plan Kijeva kako da vrate poluostrvo u sastav Ukrajine — formiranjem novog „normandijskog formata“.

Ukrajinske vlasti bi mogle inicirati formiranje međunarodne platforme za pregovore o Krimu.

„Kada govorimo o Donbasu, znamo da ’Minski format‘ nije idealan, ’Normandijski format‘ nije idealan, ali oni postoje. Postoje platforme na kojima se može razgovarati o određenim problemima. Za Krim takve platforme još uvek nema“, rekao je političar u intervjuu za portal „Sevodnja.ua“.

Po njegovim mišljenju, razgovoru o statusu ruskog poluostrva treba priključiti članice „Normandijskog formata“, kao i Tursku i SAD. U Kijevu smatraju da ovaj korak može biti prvi na putu revidiranja statusa Krima.

Korinjevič smatra da je „odsustvo dijaloga“ o Krimu principijalan stav Moskve.

On je ranije pozvao da se uvedu sankcije protiv međunarodnih kompanija koje su učestvovale u gradnji Krimskog mosta. U Savetu Federacije Rusije su posavetovali Kijevu da se pozabavi sopstvenom državom.

Ruske vlasti su više puta jasno stavile do znanja da je pitanje statusa Krima završeno referendumom 2014. godine i da o njemu neće razgovarati.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala