Kijev ipak počinje pregovore sa Moskvom o gasu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaNalazište gasa u Lavovskoj oblasti u Ukrajini
Nalazište gasa u Lavovskoj oblasti u Ukrajini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kijev planira da uskoro započne pregovore sa Moskvom o tranzitu i kupovini gasa, izjavio je u intervjuu za „RBK Ukrajina“ Andrej Gerus, predstavnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u Vladi Ukrajine.

„’Gasprom‘ i Rusija su bili spremni za nove pregovore nakon izbora, kada bude jasna ukrajinska politička karta i formirana nova Vlada. Mislim da je to sada već jasno“, rekao je Gerus.

Odgovarajući na pitanje da li je Kijev spreman na to da od 1. januara Ukrajina možda neće imati gasni tranzit iz Rusije, Gerus je odgovorio da „ako si spreman za najgori scenario, on se najverovatnije neće ni desiti“.

„Zato se spremamo da maksimalno napunimo skladište gasa i na račun tog resursa izguramo zimu bez tranzita. Postoji interesovanje evropskih kompanija za svop dogovore, tj. da oni skladište gas u ukrajinska skladišta, uslovno ga prodaju, a kroz godinu dana ga obratno kupuju. Privatni trejderi takođe pumpaju gas u skladišta kako bi ga prodavali zimi“, naglasio je Gerus.

Prema informacijama agencije „Ukrajinske novosti“, Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine preporučuje Vladi da obnovi sastav delegacije u pregovorima o gasu u formatu Ukrajina-Rusija-Evropska komisija i da od 2020. godine u njih uključi predstavnike kompanije „Magistralni gasovodi Ukrajine“.

Važeći ugovori o isporuci i tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu ističu krajem ove godine. Za sada nije izvesna budućnost tih ugovora, kao ni datum sledeće runde pregovora o daljem tranzitu ruskog gasa preko ukrajinske teritorije u trilateralnom formatu Rusija-Ukrajina-Evropska unija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala