Još jedan adut Rusije: Pretvaranje solarne energije u lasersko oružje

CC0 / Pixabay / Laserski snop
Laserski snop - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija zna kako da pretvori solarnu energiju u lasersku, a to je proširilo mogućnosti upotrebe laserskog oružja u svemiru, što će joj verovatno omogućiti da u bliskoj budućnosti prestigne SAD u osvajanju svemirskog prostranstva, piše kineski portal „Sina“.

Još u prošlom veku SAD i SSSR su vršili ispitivanja laserskih sistema u vojne svrhe. Međutim, ova trka u naoružanju između SAD i Rusije, koja je nasledila SSSR, sada je dostigla novi nivo.

Laserski sistem je oružje koje koristi laser sa visokom energijom zračenja. Ono je u stanju da uništi ili onesposobi zadatu metu uz pomoć usmerenog prenosa laserskog snopa.

SAD i Sovjetski Savez svojevremeno su testirali laserske sisteme, koji su postavljani na nuklearne vojne brodove i satelite. Takvo oružje je u stanju da pogodi neprijateljske vazdušne mete poput munje, da uništi izviđačke i meteorološke satelite, satelite za rano upozoravanje i za komunikaciju, kao i interkontinentalne rakete na navođenje u fazi vertikalnog leta.

© Sputnik / Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaTestiranje laserskog kompleksa Peresvet
Još jedan adut Rusije: Pretvaranje solarne energije u lasersko oružje - Sputnik Srbija
Testiranje laserskog kompleksa Peresvet

Kako se navodi — danas Rusija zauzima vodeće mesto u oblasti teorijskih istraživanja, a SAD u oblasti primene laserskog oružja.

Autor članka smatra da će Rusija u bliskoj budućnosti razviti novo satelitsko lasersko oružje, koje će „u svemu biti bolje od američkog“. Nije slučajno pres-služba holdinga, koji je deo državne korporacije „Rosteh“, najavila razvoj projekta energetskih i lasersko-optičkih sistema „za pretvaranje solarne energije u lasersko zračenje“, koji će biti bazirani u svemiru.

U članku se navodi da je planirano da se ova tehnologija počne koristiti u Rusiji već 2020. godine. Prema informacijama, nova ruska optička oprema, koja pretvara solarnu energiju u laser, biće instalirana na orbitalnim satelitima. To će biti novi način za proizvodnju električne energije.

Istovremeno, Oružane snage SAD od 2015. godine razvijaju i testiraju lasersko oružje, piše autor članka. Amerikanci se pripremaju za njegovu upotrebu u kontekstu stvarnih borbenih uslova.

Međutim, kako objašnjava kineski stručnjak Džang Džaodžung, lasersko oružje koje Amerikanci trenutno poseduju ima jednu ozbiljnu manu — nakon napada, potrebno mu je 20 časova da se napuni.

Prema njegovim rečima — čak ni moćni generatori na brodovima neće moći da obezbede dovoljno struje za američko lasersko oružje, a kamoli mali sateliti.

Dobijanje električne energije u svemiru hemijskim putem je neisplativo, najviše zbog toga što „svaki gram satelita vredi više od zlata“.

Stoga Rusiji činjenica da već ume da pretvori solarnu energiju u lasersku omogućava da u najbližoj budućnosti nadmaši SAD u oblasti perspektivne primene oružja u svemiru, zaključuje kinesko izdanje „Sina“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala