Zašto je u Rusiji zabranjen Atlantski savet

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSamit NATO u Briselu
Samit NATO u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Analitičari ocenjuju da je Atlantski savet, organizacija koja je nedavno proglašena nepoželjnom u Rusiji, produžena ruka propagande NATO, kao i da nikako ne može da se radi o nevladinoj organizaciji, s obzirom na to ko je finansira.

Kontroverzni pro NATO tink-tenk Atlantski savet, proglašen je za nepoželjnu organizaciju i njegov rad je zabranjen u Rusiji. Ruski državni tužilac izjavio je u četvrtak da je odlučio da aktivnosti ove organizacije proglasi za „aktivnosti strane nevladine organizacije, koje su nepoželjne u Rusiji“.

„Utvrđeno je da aktivnosti Atlantskog saveta ugrožavaju osnove ustavnog sistema i bezbednost Ruske federacije“, kaže se u saopštenju.

Ruski zakon zabranjuje „nepoželjnim organizacijama“ otvaranje kancelarija i širenje materijala u zemlji. Osobama koje su članovi takvih organizacija preti kazna do 100.000 rubalja (1.600 dolara) ili zatvorska kazna do šest godina zatvora. Atlantski savet je sedamnaesta organizacija na spisku nepoželjnih u Rusiji.

Analitičari opisuju Atlantski savet kao organizaciju koja širi besomučnu antirusku propagandu. Osnovana je 1961. godine, a ovu organizaciju, čije je sedište u Vašingtonu, finansiraju najveći američki i britanski proizvođači oružja, kao što su „Lokid Martin“, „Rajteon“ i „Boing“. Drugi je opisuju kao produženu ruku NATO propagandne mašinerije, s obzirom da se stručnjaci Atlantskog saveta zalažu za što širu upotrebu američke vojske u sukobima širom sveta.

Predsedavajući ruskog ogranka organizacije do 2017. godine bio je američki ambasador u Rusiji Džon Hantsmen, a Mihail Kalvi, jedan od osnivača privatnog investicionog fonda „Baring Vostok“, koji se trenutno nalazi pred sudom, jer je optužen za niz prevara širom Rusije, bio je jedan od članova upravnog odbora.

Iako je u izjavi ruskog državnog tužioca opisana kao „nevladina organizacija“, Atlanski savet se ne može baš tako nazivati, ako uzmemo u obzir da se finansira iz budžeta Stejt departmenta i britanskog Ministarstva spoljnih poslova (Forin ofisa).

Atlantski savet redovno organizuje forume na kojima učestvuju ljudi iz političke, poslovne i akademske sfere, a na kojima se razmatraju mogućnosti akcija Zapada protiv Rusije. Tako je na jednom od foruma Atlantskog saveta u februaru šef operacija američke mornarice admiral Džon Ričardson pozvao na jaču američku agresiju prema Rusiji i Kini. Tada je ovaj admiral rekao da će SAD, kada je reč o odbrani ključnih plovnih puteva širom sveta, postati „mišićavija“, kao i da SAD treba da „udare prve“ i da nateraju Rusiju da odgovori na prvi potez Amerike.

Prošle godine, društvena mreža Fejsbuk udružila se sa Atlantskim savetom i osnovala „Forenzik didžital lab“, kako bi se zajedno borili protiv „lažnih vesti“ na društvenim mrežama. Ubrzo nakon toga, Fejsbuk je uveo cenzuru, suspendujući stranice provladinih medija u Venecueli, koji su se usudili da preispituju katastrofalnu američku politiku u Latinskoj Americi.

Uprkos očiglednoj pristrasnosti, „stručnjaci“ Atlantskog saveta u „mejnstrim“ medijima navode se kao relevantni izvori.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala