Sastanak u Beču: Svi se protive sankcijama SAD Iranu

© AP Photo / VAHID SALEMINuklearni sporazum
Nuklearni sporazum - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sve strane uključene u nuklearni sporazum sa Iranom žele da očuvaju sporazum i snažno se protive jednoglasnoj odluci Vašingtona da zvaničnom Teheranu uvede sankcije, saopštila je kineska delegacija nakon sastanka sa potpisnicama sporazuma u Beču.

„Sve strane su izrazile svoju posvećenost očuvanju sporazuma i nastavku njegovog poštovanja. Sve strane su takođe izrazile snažno protivljenje američkim jednostranim sankcijama“, izjavio je generalni direktor Odseka za kontrolu oružja pri Ministarstvu spoljnih poslova Kine Fu Čong, prenosi Rojters.

Zamenik ministra spoljnih poslova Irana Sajed Abasd Aragči saopštio je da je današnji sastanak o nuklearnom sporazumu sa Iranom u Beču prošao dobro.

„Ne mogu da kažem da smo sve rešili, ali su strane i dalje odlučne da spasu ovaj sporazum“, rekao je Aragči, prenosi AP.

Dodao je da je atmosfera bila konstruktivna, a razgovori dobri.

Zvaničnici su razgovarali o aktuelnim problemima u okviru sporazuma, nakon što je zvanični Teheran premašio dozvoljenu količinu obogaćenog uranijuma koju sme da poseduje.

Iran je nedavno prešao granicu dozvoljene količine uranijuma, naglasivši da će prestati da proizvodi nedozvoljene količine ukoliko Nemačka, Francuska, Britanija, Kina, Rusija i ostale članice Evropske unije Teheranu pruže ekonomski podstrek kako bi se izborio protiv američkih sankcija.

„Sastanak u Beču omogućio je razgovore o situaciji povodom implementacije sporazuma, sa naglaskom na njegovim ekonomskim i nuklearnim komponentama. Jasno je da američke sankcije podrivaju ovaj nuklearni dogovor, ali su mu sve učesnice čvrsto posvećene“, izjavio je ruski predstavnik u Međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

Američki predsednik Donald Tramp je prošle godine doneo jednostranu odluku da SAD izađu iz ovog sporazuma, kako bi mogao da se postigne bolji.

Evropa je takođe pod pritiskom SAD da se povuče iz sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala