Kineski mediji: Gubitak Sahalina velika šteta za Kinu

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaOstrvo Sahalin
Ostrvo Sahalin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ostrvo Sahalin, koje je pedesetih godina 19. veka prešlo u posed Rusije, ogroman je gubitak za Kinu jer na njemu postoje značajna nalazišta prirodnih resursa, između ostalog i nafte, pišu kineski mediji.

U članku koji je objavljen na portalu „Sohu“, precizira se da je procena da se na njemu nalazi oko sedam milijardi tona „crnog zlata“, što bi Rusiji moglo da donese zaradu od oko 500 milijardi dolara.

Pored toga, na Sahalinu su pronađeni i arheološki spisi imperatora Ćenlunga, koji je vladao u 18. veku, koji govore o njegovim uspesima. Između ostalog, piše i da mu „niko nije ravan“.

„Da je samo znao da će zemlja na kojoj je tada stajao preći u ruke Rusije! Sada nam njegove reči deluju smešno“, ističe se u članku.

Kako objašnjava kineski portal, ostrvo Sahalin je pripadalo Kini, ali je sredinom pedesetih godina 19. veka država oslabila i postala „laka meta“ za zemlje sa jačom flotom.

Kako bi zadobila podršku u borbi protiv Britanije i Francuske, Kina je prepustila Rusiji značajnu teritoriju na severoistoku, uključujući i ostrvo Sahalin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala