Gorile ili gerilci: Kako je Orbanov portparol pogrešnim tvitom prekrstio briselsku administraciju

© AP Photo / Johanna GeronSamit lidera EU u Briselu
Samit lidera EU u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mađarski premijer održao je i ovog leta tradicionalni govor u rumunskom mestu Bajle Tušnad, u oblasti Transilvanije, gde mađarsko stanovništvo čini većinu, a u obraćanju je uputio žestoku kritiku na račun pojedinaca u Briselu, koja je greškom njegovog portparola postala još žešća.

Kako prenosi briselski portal „Politiko“, Orban je juče kazao da je upravo on odigrao ključnu ulogu u sprečavanju „ideoloških gerilaca“ da zauzmu važne funkcije u Evropskoj uniji i da je umesto toga „majka sedmoro dece“, misleći na doskorašnju nemačku ministarku odbrane Ursulu fon der Lajen, postala predsednica Evropske komisije.

Orbanov portparol Zoltan Kovač uživo je tvitovao delove opširnog premijerovog govora i uneo zabunu.

„Sprečili smo ideološke gorile da zauzmu važne funkcije“, napisao je Kovač na ovoj društvenoj mreži, a kasnije je objašnjavao da je trebalo da napiše „gerilci“.

Navodi se da se Orbanova poruka odnosila na Nemca Manfreda Vebera, koji je dugo figurirao kao kandidat stranaka desnog centra za predsednika Evropske komisije, i Holanđanina Fransa Timermansa, dosadašnjeg potpredsednika Vlade EU, koji pripada levom centru, preneo je Tanjug.

Orban ni jednog ni drugog nije pomenuo poimence.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala