Dva puta razmislite pre nego što skočite u hotelski bazen

CC0 / Pixabay / Plivanje u bazenu
Plivanje u bazenu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bazeni su odlično rešenje za rashlađivanje, ali dobro je pre ulaska u vodu znati neke stvari.

Žestoko letnje sunce bazene često pretvara u rasadnike bakterija i izvorišta bolesti. Nedovoljno ili pak previše hemikalija u kombinaciji s manjkom higijene nekih posetilaca često rezultira izbijanjem bolesti.

U SAD više od trećine epidemija vezanih za vodu kreće iz hotela, preciznije — hotelskih bazena. Između 2000. i 2014. godine čak 493 slučaja (gde se pominje više od dva oboljenja) zabeležena su u 46 saveznih država i Portoriku.

Da bi se to tretiralo kao mini-epidemija, osim što mora biti zaraženo više od dvoje ljudi, treba da ih povezuju i vreme i lokacija. Sve zajedno prouzrokovalo je 27.219 oboljenja i osam smrtnih ishoda, navodi Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Krivci su paraziti i bakterije, a u 58 odsto slučajeva kao izvor je potvrđen parazit kriptosporidija, koji može da preživi i u dobro održavanim bazenima i da kod plivača prouzrokuje želudačne ili crevne probleme, kao i dijareju.

CC0 / Pixabay / Hotelski bazeni često svojom spoljašnjošću omamljuju goste
Dva puta razmislite pre nego što skočite u hotelski bazen - Sputnik Srbija
Hotelski bazeni često svojom spoljašnjošću omamljuju goste

Čak šest od osam smrti može se pripisati bakteriji legioneli, koja prouzrokuje legionarsku bolest, tešku upalu pluća i pontijačku groznicu. Pseudomonas može da rezultira svrabom i osipom, upalom uha, a to su simptomi koje je imalo 13 odsto obolelih. I legionela i pseudomonas mogu preživeti gotovo svaku vrstu hemikalija kojom se dezinfikuju bazeni.

„Najvažniji savet jeste da ne pijete vodu“, kaže Mišel Hlavsa, autorka godišnjeg izveštaja. Napominje kako bi bilo dobro i da, pre ulaska u vodu, proverite poslednje rezultate njenog testiranja. Većina zaraza se dešava leti, kada se voda dodatno zagreje, što olakšava preživljavanje parazita i bakterija. Dok za većinu bakterija svake godine bude okvirno jednak broj obolelih, u periodu od 2000. do 2015. za 13 odsto se povećalo pojavljivanje legionele. Kriptosporidija pak jako varira, pa se broj slučajeva u jednoj godini udvostručio.

Centar zaključuje i kako dve od deset rutinskih kontrola — oko 2.773 od 13.864 u 2013. na primer — pokazuje kako postoje nedovoljne koncentracije hemikalija koje dezinfikuju vodu. „Svako dete ili odrasla osoba koja ima dijareju ne treba, radi dobrobiti sebe, ali i drugih, da bude ni blizu vode, a za sve one koji se zaraze kriptosporidijom, a loš im je imunitet, važi pravilo da treba da piju puno tečnosti i nešto protiv mučnine, dok osobe sa narušenim imunitetom treba da piju nešto protiv parazita“, kaže dr Robert Glater, lekar sa hitnog prijema u bolnici Lenoks Hil u Njujorku.

Osnovno pravilo glasi — „ne pijte vodu u kojoj plivate“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala