Biblijske scene u „gradu greha“ — skakavci, skakavci i svuda samo skakavci (video, foto)

CC0 / Pixabay / Las Vegas
Las Vegas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stručnjaci kažu da su uzrok onoga što se dešava u Las Vegasu kišno proleće i zima, ali nisu uverili verske fundamentaliste, koji masovno vide znak kraja sveta.

Las Vegas očekuje još jednu noć najezde skakavaca, nakon što je entomolog iz Nevade upozorio stanovnike i turiste da će se ti insekti u gradu zadržati još nekoliko nedelja. Fotografije i video-snimci skakavaca koji skaču ispod svetala kazina duž širokih ulica s hotelima i zabavnim sadržajima počele su da se pojavljuju na društvenim mrežama ranije ove nedelje.

Ljudi komentarišu najezdu skakavaca i upoređuju situaciju sa scenama iz horor filmova, a pominju i biblijske odlomke o znacima apokalipse. Po mrežama već danima u određenim krugovima vlada pravo opsadno stanje zato što su mnogi fundamentalistički hrišćani ovu situaciju proglasili „poslednjim Božjim upozorenjem“ pre smaka sveta.

​Citira se Stari zavet, na to se nadovezuju izveštaji o kakvom manjem meteoritu koji je poslednjih nedelja primećen kako pada na Zemlju u drugim delovima sveta i tome slično.

Ali, entomolog iz Nevade Džef Najt rekao je da stanovnici i turisti ne treba da brinu. Insekti ne nose bolesti niti grizu, „verovatno“ neće prouzrokovati nikakvu štetu na lišću, piše on u postu na blogu.

„Generalno, oni samo jedu korov“, kaže on. „Kada ih je tako mnogo, imaju tendenciju da se kreću i idu na sever“, rekao je i dodao da će verovatno biti u blizini još nekoliko nedelja.

​Najt je rekao da je reč o uobičajenoj pustinjskoj vrsti skakavaca — ravnokrilcima — koji su brojni zbog vlažnog vremena za vreme zime i proleća. Odrastaju u severnoj Arizoni, pre nego što počnu migraciju na sever, što ih je i dovelo u Nevadu. Posebno se ističu noću u kockarskoj Meki jer ih privlače bela ultraljubičasta svetla, preneo je portal „Ekspres“.

Grad Las Vegas je na svojim stranicama objavio da je reč o, iako retkoj, uobičajeno masovnoj prirodnoj pojavi tokom onih leta kojima je prethodila relativno vlažna zima ili proleće u inače suvoj Arizoni, odakle su skakavci došli. Stručnjaci iz gradske uprave su objasnili uspaničenim stanovnicima grada da skakavci uopšte nisu opasni, da ne prenose bolesti i da je reč o vrsti koja neće pričiniti štetu u vrtovima.

Takođe, pozvali su građane da ne prskaju domove zato što to nema smisla. Taj kraj ionako nije pogodan za njih, što znači da će vrlo brzo odlepršati dalje. Zato u nekim drugim delovima sveta mogu da naprave potpunu pustoš.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala