U Zvorniku održan pomen dečaku Slobodanu Stojanoviću

CC0 / Pixabay / Sveće
Sveće - Sputnik Srbija
Pratite nas
U porti Hrama Svetog đakona Avakuma u Drinjači kod Zvornika služen je pomen ubijenom dečaku Slobodanu Stojanoviću i drugoj deci nevino stradaloj u proteklom ratu.

Istina o stradanju Srba u BiH mora ugledati svetlo dana, a svi koji su činili zločine za njih biti kažnjeni, poručeno je sa ovog pomena.

Dvanaestogodišnji Slobodan Stojanović je sa roditeljima, nakon napada pripadnika takozvane Armije BiH, u junu 1992. godine, izbegao na srpsku teritoriju. Nakon nekoliko dana vratio se u svoje selo da odveže psa, koji je ostao u dvorištu. Uprkos pokušajima, njegova razmena nije uspela, a do 1993. godine o njemu se ništa nije znalo, prenela je RTRS.

Mile Vukadinović Profa, koji je bio svedok ratnih zbivanja, rekao je da je pregovarao sa muslimanima koji su u Kamenici držali zarobljenog Slobodana.

Vukadinović je rekao da je bio prisutan kada je Slobodanovo telo pronađeno 16. jula 1993. godine u jami u zaseoku Bajrići u Novom Selu kod Zvornika prilikom iskopavanja posmrtnih ostataka pet srpskih boraca.

„Bilo je za ne poverovati da je ljudsko biće moglo da uradi tako nešto dvanaestogodišnjem dečaku. Slobodan je bio izmasakriran po rukicama, nogama, glavi, a na grudima mu je bio sečivom urezan krst“, podsetio je Vukadinović.

Malog Slobodana je u julu 1992. godine u naselju Kamenica kod Zvornika ubila Elfeta Veseli, pripadnica diverzantskog voda takozvane Armije BiH. Sud BiH je 8. maja izrekao prvostepenu presudu kojom je osuđena na 10 godina zatvora za to svirepo ubistvo. Za porodice srpskih žrtava kazna je neprimerena.

„Vidite sami da niko u prošlom ratu nije bio pošteđen, čak ni deca od deset, 12 godina, ni deca u kolevci. Ovo vam je jedan od tih primera da niko ne odgovara. Dok naši ljudi za nedokazane zločine u raznim zatvorima robijaju godinama“, istakla je Staka Petrović, predsednica Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila grada Zvornika.

Porodica i brojne delegacije položile su cveće i zapalile sveće na mesnom groblju gde je sahranjen dečak Slobodan Stojanović, a u porti Hrama Svetog đakona Avakuma u Drinjači kod Zvornika služen je pomen za svu decu nevino stradalu u proteklom ratu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala