Trista hiljada vernika na litiji u Kijevu povodom godišnjice pokrštavanja

© Sputnik / Alekseй Furman / Uđi u bazu fotografijaLitija u Kijevu povodom godišnjice pokršavanja Kijevske Rusije
Litija u Kijevu povodom godišnjice pokršavanja Kijevske Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oko 300.000 vernika učestvovalo je u litiji u Kijevu povodom 1031. godišnjice pokrštavanja Kijevske Rusije, objavilo je Odeljenje Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije za informaciono-obrazovne poslove.

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov saopštio je da u litiji učestvuje oko 30.000 ljudi.

„Litija. Oko 30.000 ljudi. Mirno. Pevaju i mole se. Bez incidenata“, napisao je Avakov na svom nalogu na Instagramu.

A post shared by Arsen Avakov (@arsenik78) on

Posle svečanog molebana za mir na Vladimirskom brdu, koji je održao poglavar kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrij, hiljade vernika i sveštenika iz cele Ukrajine krenulo je prema Kijevsko-pečerskoj lavri.

​Sveštenici nose mošti 19 svetaca i pet čudotvornih ikona Bogorodice koje su donete u Kijev specijalno za ovaj dan. Svetinje će se nalaziti u Hramu prepodobnih Antonija i Teodosija Pečerskih u Kijevsko-pečerskoj lavri i biće dostupne na poklonjenje celu noć.

Prvi put nakon mnogo godina niko nije sprečavao vernike iz cele Ukrajine da dođu na litiju.

Zbog svečanosti u glavnom gradu Ukrajine ograničen je saobraćaj, ulice su blokirane duž rute litije. U centralnom delu grada pojačane su snage policije i nacionalne garde. Dežura nekoliko vozila hitne pomoći. U Kijevsko-pečerskoj lavri će nakon litije biti održana svečana liturgija. Uveče će na trgu pored Uspenskog sabora početi noćno bdenje.

Nova nekanonska crkvena struktura, Pravoslavna crkva Ukrajine takođe namerava da održi svoju litiju. Njeni vernici će se okupiti na proslavi pokrštavanja u nedelju 28. jula i nju će predvoditi poglavar te crkve, mitropolit Epifanij.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala