Provokacije na protestu u Moskvi bile unapred pripremljene

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici policije blokiraju ulicu u kojoj je zgrada gradske uprave na protestu opozicije u Moskvi
Pripadnici policije blokiraju ulicu u kojoj je zgrada gradske uprave na protestu opozicije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Provokacije na protestima u Moskvi pripremljene su unapred i one su organizatorima bile potrebne kako bi formirali za sebe neophodno informaciono polje, izjavio je za Sputnjik član Saveta za razvoj civilnog društva i ljudskih prava pri kancelariji predsednika Rusije Kiril Kabanov.

„Provokacije, kao što je prskanje suzavcem, bile su unapred pripremljene za protestne akcije. One su potrebne za stvaranje neophodnog informacionog polja za organizatore protesta“, rekao je stručnjak.

Kabanov je naveo da su snage bezbednosti radile „adekvatno“ u nastaloj situaciji.

„Pri tome bi u nekim evropskim zemljama napadi na policajce izazvali mnogo strože recipročne mere“, naglasio je Kabanov.

Moskovska ombudsmanka Tatjana Potajeva izjavila je da će razmotriti žalbe na nezakonita pritvaranja tokom mitinga u centru Moskve, ako ih dobije.

„Ako dobijemo odgovarajuće žalbe od pritvorenika i ako se vidi da postoji nezakonito pritvaranje, naravno da ćemo se time pozabaviti“, saopštila je Potajeva za Sputnjik.

Ombudsmanka je dodala da sada sve osoblje njene kancelarije aktivno prati situaciju u centru Moskve i bavi se ovom temom.

Skup opozicije nisu odobrile gradske vlasti. Prema podacima Gradske uprave Ministarstva unutrašnjih poslova za Moskvu, na protestima je učestvovalo oko 3.500 ljudi, uključujući oko 700 novinara i blogera koji su ranije najavili da će prisustvovati protestu.

Demonstranti su tokom mitinga na policiju bacili suzavac od kojeg je povređeno najmanje šestoro pripadnika policije.

Nakon toga su učesnici protesta probili ogradu, prešli na kolovoz Tverske ulice i krenuli prema gradskoj kući, ali ih je policija potisnula i vratila u Brjusovu ulicu.

Prema informacijama moskovske policije, na neodobrenom skupu u centru Moskve je zbog nepoštovanja javnog reda pritvoreno 1.074 osobe. Pritvaranje prestupnika se nastavlja.

Kako navodi tužilaštvo, na društvenim mrežama oglašen je poziv da se 27. jula dođe na neovlašćenu akciju u Tverskoj ulici broj 13, gde se nalazi Vlada Moskve.

Protest su organizovali članovi opozicije koji nisu registrovani kao kandidati za Dumu Moskve zbog prekoračenja broja nevažećih potpisa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala