Nemoguće zabiti klin u odnose Rusije i Kine

© Depositphotos.com / RyzhovZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saradnja Rusije i Kine ne podlaže uticaju spolja i bilo koji pokušaj da se u nju zabije klin ne može biti uspešan, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa kineskim kolegom Van Jijem na marginama ministarskog samita BRIKS-a u Rio de Žaneiru.

„Rusko-kineska strateška saradnja ima snažnu unutrašnju pokretačku silu koje nije podložna uticaju spoljnog faktora, i svaki pokušaj da se zabije klin u rusko-kinesku saradnju neće biti krunisan uspehom“, izjavio je Lavrov.

Van Ji je naglasio da „obe strane treba da preduzmu napore za realizaciju važnih sporazuma koje su postigli lideri država“. Prema njegovim rečima, treba raditi na postizanju novih rezultata, jačanju uzajamnog političkog poverenja, intenziviranju humanitarne razmene i širenju poslovne saradnje, posebno u sferi visokih tehnologija i energetike.

Ministri su se, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Kine, složili da je potrebno realizovati važne dogovore koje su postigli lideri Rusije i Kine i unapređivati razvoj sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje u novoj epohi.

Lavrov i Van su, između ostalog, razgovarali i o nuklearnom problemu Irana i o venecuelanskoj krizi.

„Kina je sprema da rame uz rame s Rusijom štiti prava i interese naših država i zalaže se za nepristrasnost i pravdu u međunarodnim poslovima, kako bismo, oslanjajući se jedni na druge, promovisali regionalni i globalni mir i stabilnost“, dodao je Van.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala