Hrvatskoj zeleno svetlo za Šengen

CC BY 2.0 / James N. Mattis / Zastava Hrvatske
Zastava Hrvatske  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iz Evropske komisije hrvatskim vlastima stigle su nezvanične informacije da je Hrvatska ispunila sve tehničke uslove za pristup prostoru Šengena, saznaje „Večernji list“ iz diplomatskih izvora.

Kako prenosi Hina, iz Brisela su u Zagreb stigle naznake da će evaluacija i poslednjeg od osam poglavlja Šengenske pravne tekovine proći u redu.

Pošto Evropska komisija uskoro prekida rad i odlazi na godišnji odmor, zvanična potvrda spremnosti Hrvatske za Šengen očekuje se najverovatnije u prvoj polovini septembra, prenosi Tanjug.

Navodi se da je time Hrvatska, pre svega tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova, završila izuzetno opsežan i dugotrajan postupak prilagođavanja i ispunjavanja tehničkih uslova za ulazak u šengenski prostor.

Međutim, da bi stvarno i ušla u Šengen, Hrvatskoj ulazak mora da odobri Savet EU, odnosno sve zemlje-članice Unije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković postavio je za cilj da ta zemlja uđe u prostor Šengena do 2020. godine, odnosno do hrvatskog predsedavanja Evropskom unijom.

„Večernji“ navodi da će Šengen takođe biti jedna od tema sastanka Plenkovića sa novom predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koja u utorak dolazi u Zagreb.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala