Direktor crnogorske policije udario na Nemanjiće

© Foto : Javno vlasništvoStefan Uroš IV Dušan Nemanjić
Stefan Uroš IV Dušan Nemanjić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjava direktora policije Crne Gore Veselina Veljovića da „Crna Gora nikada u svom trajanju i postojanju nije zasnivala svoje istorijsko trajanje i postojanje na kultu Nemanjića i svetosavlja“, izazvala je more komentara u medijima i društvenim mrežama u Crnoj Gori.

Veljović je, naime, na konferenciji za medije Uprave policije kazao novinarima da je pitanje tenzija i okupljanja protiv predloga zakona o slobodi vjeroispovjesti značajno pitanje u Crnoj Gori, ali i dodao da je njegov lični stav da Crna Gora nikada nije građena na svetosavlju, te da će se „u okviru toga u budućem periodu naći održiva rešenja za bolju budućnost i naših građana, i naše države“.

Reakcije na ovakav stav prvog čovjeka crnogorske policije bile su brojne. Osim što većina javnosti smatra da je direktor policije debelo izašao iz svojih nadležnosti komentarisanjem pitanja iz oblasti koje nisu njegova kompetencija, dio javnosti takođe strahuje da se, s obzirom na poziciju koju pokriva, Veljovićeva izjava može tumačiti i kao pokušaj represije nad onima koji ne dijele njegovo mišljenje.

Isto tako, preovladava uvjerenje da direktor Uprave policije u svom javnom obraćanju nema pravo na lični stav, te da se takav stav izrečen na zvaničnoj konferenciji za medije može tumačiti samo kao službeni stav vrha policije što u konkretnom slučaju nikako nije dobro, naročito ako se radi o pitanjima iz oblasti kulture, istorije i vjeroispovjesti, koje su u Crnoj Gori vrlo osjetljiva tema...

Skandalozna izjava

Portparol Nove srpske demokratije (NSD) Marko Kovačević smatra da je izjava direktora uprave policije da će se u odnosu na njegove lične stavove nalaziti rešenja „za bolju budućnost države“ u vezi sa statusom SPC u Crnoj Gori i Zakonom o slobodi vjeroispovjesti — „u najmanju ruku skandalozna“.

Manastir Ostrog - Sputnik Srbija
Crna Gora krši međunarodna i verska pravila ako uzme imovinu SPC

„Kako smo u toj izjavi saznali, lični stav Veljovića je da Crna Gora nije nikada svoje trajanje zasnivala na kultu Nemanjića i svetosavlja. Dakle, vrhovni stav u jednoj policijskoj državi je lični stav prvog policajca, pa će se na osnovu tog stava određivati ne samo sadašnji status pravoslavne crkve već i njen status u prošlosti, kao i statusi njenih svetitelja i ktitora. Izgleda da sve što je bilo treba nekako, a u slučaju policije znamo kako, podvesti pod lični stav Veselina Veljovića“, kaže Kovačević u komentaru za Sputnjik.

Primjećuje da je „vjerovatno lični stav direktora policije bio i da policija 1999. godine napravi svoju crkvu, pa je u to ime angažovan Miraš Dedeić da vodi taj policijski sektor“.

Podstrek da se nastavi krivim putem

Naš sagovornik strahuje da bi poruka Veljovića o njegovom ličnom stavu o crkvi takođe mogla da predstavlja i njegovu ličnu poruku svim pripadnicima policije u Crnoj Gori i njegovim podređenim — da treba što snažnije sprovoditi antisrpsku i antipravoslavnu politiku.

„To je jasna poruka onim pripadnicima policije koji su vjernici SPC šta Veljović od njih očekuje. Takođe, onima u policiji koji su sličnih stavova kao Veljović, a uvjerili smo se da ih ima, ovo je dodatni podstrek da nastave krivim putem kojim su krenuli“, kategoričan je Kovačević.

Hram Sv. Jovana Vladimira u Baru, Crna Gora - Sputnik Srbija
SPC: Crna Gora podstiče bratoubistvo

U tom duhu, naš sagovornik referiše da je nedavno jedan od vodećih intelektualaca iz Crne Gore, Bogoljub Šijaković, na jednoj tribini podsjetio kako su stari Grci govorili da ni bogovi ne mogu mjenjati prošlost, tj. ono što je bilo, ironično primjećujući da je prvi policajac Veljović ovakvim izjavama očigledno krenuo u proces sopstvene deifikacije.

„Nije grijeh kad ljudi ne poznaju Boga, nego kad priznaju Bogom ono što nije Bog. Crna Gora sigurno neće ići ka tome da narod služi ličnim stavovima policajaca, nego da policajci služe narodu“, zaključuje Kovačević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala