Dačić: Centralnoafrička Republika 14. zemlja koja je povukla priznanje Kosova

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dačić je u programu Radio-televizije Srbije pokazao zvaničnu notu koju je dobio iz te zemlje, s obaveštenjem o povlačenju priznanja.

Centralnoafrička Republika je 14. zemlja koja je ili povukla ili suspendovala ili precizirala svoj stav da ne priznaje Kosovo, izjavio je jutros ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Gostujući na RTS-u, Dačić je pokazao zvaničnu notu koju je sinoć dobio od te zemlje, a koju je posetio prošle godine, gde je razgovarao sa tamošnjim predsednikom.

Dačić je ukazao da Priština tvrdi da je CAR priznala Kosovo, a da je tokom njegove posete toj zemlji prošle godine njen predsednik izrazio čuđenje zbog toga.

„Posle mog zahteva, oni su napravili malu istragu da li postoji odluka ili ne u CAR, i kažu da ne postoji nikakav stav kojim CAR priznaje Kosovo, da oni ne mogu da zastupaju poziciju koja nije u skladu sa međunrodnim pravom, da se zalažu za dijalog i da podržavaju osnovne vrednosti i suverenitet svih zemalja, a Republike Srbije posebno“, rekao je Dačić.

„CAR je 14. zemlja koja se izjasnila na takav način. Kosovo je tvrdilo da ima 116 zemalja koje ga priznaju, sad mogu da kažem da je taj broj pao ispod 100. Cilj nam je da to bude ispod polovine članica UN“, rekao je ministar.

Ovo je 14. zemlja koja je povukla svoj stav o priznavanju Kosova, odnosno precizirala ga, rekao je Dačić.

To su dosad učinili i Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Dačić je najavio da postoji još jedna zemlja koja je donela odluku o povlačenju priznanja, ali već mesec-dva ne želi to da objavi da ne bi iritirao međunarodnu zajednicu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala